Как да вържем домати в оранжерия и открито поле

Как правилно да завържете домати в оранжерия или на открито, не е известно на всички градинари. Градинарите често се чудят защо е необходима жартиера и доколко тя може да реши проблема. Тази стандартна и на пръв поглед незадължителна процедура ще предпази реколтата от разваляне и ще помогне за защита на растенията от повреди. Ако не завържете храста навреме, той ще се счупи, а доматите, лежащи на земята, са лесна плячка за охлювите.

Защо е необходимо връзване на домати?

Ако не проведете подобни процедури, вероятността от следните неприятни събития се увеличава:

 1. Плодовете, лежащи на земята след поливане или дъжд, могат да започнат да гният; ако почвата е влажна, то обвързването ще помогне да се избегнат подобни проблеми.
 2. Под теглото на узрелите плодове храстът може да се счупи, в резултат на което доматите ще загинат, а показателят за добив ще бъде значително засегнат.
 3. Когато узрели домати лежат на земята, различни вредители със сигурност ще искат да ги угощават.
 4. Процедурите се извършват и с цел да се избегне липса на слънчев цвят, защото ако плодът е в суспендирано състояние, той получава необходимото количество ултравиолетово лъчение, узрява по-бързо.


За да предотвратят загиването на растението, доматите успяват да достигнат зрялост, а индикаторът за добив не пада поради нахлуването на смоли, те прибягват до използване на жартиера. Тази процедура се провежда по няколко начина, има свои собствени характеристики и пряко зависи от сорта на доматите и качествените характеристики на почвата.

Внимание! Доматите се връзват в оранжерии от поликарбонат; тази процедура не се пренебрегва при отглеждане на домати под филм или засаждането им в земята.

вързана топка

Общи правила и препоръки за жартиери домати

За да завържете правилно растението, трябва да спазвате определени правила:

 • някои градинари съветват да се извърши жартиера веднага след засаждането на домат в почвата;
 • адаптациите ще трябва да бъдат реконструирани, докато храстът расте и се развива; уверете се, че съветва растежа на растението;
 • когато извършвате процедурата, уверете се, че устройството не навреди на стъблото на растението, не го изстиска или не го изсушава.

Пряката цел на устройството е да поддържа храста и узряващите плодове. Ще трябва да се уверите, че доматите не докосват земята и стъблото на растението не е подложено на сериозен натиск.

пресни домати

Жартиера за домати

Можете да използвате всеки инструмент, който може да поддържа храста, но е по-добре да прибягвате до помощта на доказани устройства, които не могат да навредят на доматите и да повлияят на добива.

Въже

Това е името на устройството, което е прикрепено към рамковите греди на оранжерията. Той е закачен за храст, докато въжето (самият канап) е в напрегнато състояние, но това е умерено напрежение. Докато растат доматите, те ще се стремят нагоре, връзват канап около тях и това ще им осигури надеждна подкрепа.

Естествено, ако няма рамкови греди, тогава е изключително трудно да се използва такъв метод на жартиера, ще трябва да изградите специален монтаж.

опънете канапа

Примка

Не много градинари използват безплатен контур, за това ще трябва:

 1. Закрепете въжето; използвайте вертикалните греди на оранжерийната рамка като закрепване.
 2. Хвърлете въжето над връзките и оформете контур, така че доматеният храст да се побере в него.
 3. Ако върху нея има плодове, тогава примката трябва да бъде разположена под тях, сякаш поддържа стъблото на растението.

Този метод е добър в този период, тъй като плодовете растат и се развиват и самият храст, можете да промените монтажа, като повдигнете контура по-високо или го спуснете надолу. Цикълът може да комбинира няколко храста, при условие че те растат в непосредствена близост един до друг.

щипки

Клиповете се използват успешно като фиксатор и могат да бъдат закупени от специализирани магазини. Чистачка за пристягане държи няколко храсти заедно и им помага да ги прикрепите към стълба. Като последни се използват колчета.

закрепване на прищепка

Щанги

Колчетата или траверсите могат да бъдат вертикални или хоризонтални. Помислете за основните опции за жартиери, които градинарите охотно използват:

 1. Коловете могат да бъдат поставени между раджаса или в непосредствена близост до храста. Докато расте и се развива, храстът ще използва колчето като опора.
 2. Можете да поставите реквизита хоризонтално и да завържете домати към тях, като в този случай устройството ще трябва да бъде модернизирано, за да наблюдавате растежа на храстите.
 3. Някои градинари прикрепят въжета към количките и закачат доматените храсти, което ви позволява да използвате безплатен контур.

Начини за връзване на домат

По-добрите идеи на градинарите вече са приложени, „изобретявайте колелото“ не се изисква. Ще бъде достатъчно да се използват доказани методи; предпочитание се дава на тези, които са доказали своята ефективност на практика.

обвързване на домат

Закопчаване към телена рамка

Конструкция, телена конструкция, се поставя около една или няколко втулки. Докато растат, храстите ще използват тази структура като опора. Препоръчително е да помогнете на растението и да прокарате плодовете през жиците, за да не ги повредите.

Можете да изградите телена конструкция около един храст, в този случай, докато расте, той ще се „облегне“ на конструкцията, ще я използвате като опора. Можете да използвате както фина, така и груба мрежа, в зависимост от вашите предпочитания.

Линеен монтаж

В оранжерия се изгражда необичайна конструкция. За да направите връзване, ще трябва:

 1. Като основа за строителството използваме големи колове или рамкови греди на оранжерията, разположени в различните му части.
 2. Монтираме една или повече големи траверси в средата на конструкцията. Проверка на стойката за стабилност.
 3. С помощта на въже свързваме структурата, така че резултатът е структура, която може да издържи теглото на плода.

линеен монтаж

Монтаж на асма

Оригинален начин за връзване на домати, който не се използва често по определени причини. Решетката е поставена по различни начини, устройството може да бъде представено под формата на хоризонтал, както и вертикално закрепване:

 • ако отглеждате високи сортове домати в оранжерийни условия, тогава използвайте хоризонтални плитки като прикачен файл. Поставете ги до всеки храст;
 • можете да свържете вертикално подредени решетки, като използвате хоризонтални конструкции;
 • по същество методът на асма е подобен на обичайното обвързване на домати с колчета, само в този случай колчетата са големи, което елиминира необходимостта от смяната им.

Мрежест монтаж

В оранжерия от поликарбонат такава структура без колове с армировка и мрежа изглежда страхотно.

Струва си да се придържате към следната схема от действия:

инсталирана мрежа

 1. С помощта на намотка от тел и фитинги оформете монтаж в оранжерията.
 2. Телта се поставя на различни височини, може да се фиксира отгоре, като се използва рамка за оранжерия като опора.
 3. Поставете армировката в долната част, използвайте жица за свързване на армировката и горните части на оранжерията.
 4. Ако е необходимо, използвайте хоризонтални секции на оранжерията, за да оформите мрежа вътре в конструкцията.

Този вид жартиера се нарича решетка. Ако говорим за домати, които са били засадени в земята, тогава можете да ги заобиколите с мрежа, след което да избутате узрелите плодове през дупките в него. В основата си този тип опора прилича на кора, в който доматите растат и узряват успешно.

Можете да направите мрежата сами, но е по-лесно да закупите готова. Заобиколен е от няколко храсталака, така че растенията да почиват на местата за прикачване от различни страни.

На дървени колчета

Всеки знае как да върже домати по този начин. Сега дървото се използва рядко; предпочитание се дава на специални пластмасови устройства.

дървени колчета

Каква е същността на метода:

 • карам в средно голямо колче до храсталака;
 • не забравяйте да повредите коренището;
 • завързваме храст към колче с въже;
 • като растението расте, ние надграждаме планината.

Ако използвате дърво, тогава вземете решение за височината на колчето, ако опората не е достатъчно висока, тогава тя ще трябва да бъде променена.

Характеристики на жартиера домати в оранжерията и на открито

По-лесно е да завържете домати в оранжерия или оранжерия по няколко причини:

марля върху тръбата

 1. Можете да използвате рамката на структурата като опора.
 2. Няма да е трудно да се изгради монтиране, като се използват налични материали и оранжерийни греди.

Ако растението е било засадено в открита земя, тогава ще е необходимо да се изгради структура, която може да се използва като опора за растението.

Помислете за предпочитаните видове жартиери за различни структури:

 1. В оранжерия или оранжерия от поликарбонат използваме решетки - високи греди, които се опират на покрива на конструкцията и позволяват на високите растения да почиват върху подготвените греди.
 2. В оранжерията се дава предпочитание на решетъчния метод, който предполага свързването на сводовете на конструкцията с части от армировката за изграждането на опората.
 3. Ако доматите бяха засадени в земята, тогава можете да използвате колчета, мрежа. Всичко зависи от предпочитанията на градинаря.

парниково растение

В парникови условия растенията растат по-бързо, те достигат 2 метра дължина. Що се отнася до доматите, които са засадени в земята, тяхното постигане на такива показатели за височина се счита за рядкост. Поради тази причина закрепванията не са направени високи, те са със среден размер - това е напълно достатъчно, за да подкрепи доматите и да постигне необходимия показател за добив.

Грешници на градинаря

Ако говорим за начинаещи, тогава те са склонни да правят грешки, но не само начинаещи градинари "грешат" с това. В повечето случаи градинарите правят стандартни грешки:

бране на зеленчуци

 1. Избран е нискокачествен материал. В този случай структурата, използвана като опора, може да не поддържа теглото на плода, да се срути под теглото на доматите, да смаже храста. За да избегнете подобни проблеми, не използвайте един и същ монтаж няколко пъти, надстройте структурата.
 2. Следете нивото на налягането.Ако контурът силно изстиска стъблото, той ще наруши потока на сокове в него, ще доведе до изсушаване на растението, в резултат на което той изсъхва и не дава плод.
 3. Проверете надеждността на опората и, ако е необходимо, я реконструирайте. Подобна необходимост възниква, ако храстите нямат ограничения за растеж.
 4. Уверете се, че плодовете не докосват земята, в противен случай значението на подобни процедури се губи, а доматите все още остават в риск.

За да завържете домати, не е необходимо да имате специални умения, тази на пръв поглед проста процедура ще помогне значително да увеличите добива и да избегнете различни проблеми, с които често се сблъскват градинарите.

Отзиви
 1. Николай
  3.03.2019 06:48

  Трябва да се обърне специално внимание на жартиера, защото именно благодарение на него можете да получите още по-голяма реколта, отколкото без нея, така че не бъдете жилави и не бъдете мързеливи, направете го ефективно, няма да съжалявате!

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква