Характеристики и описание на сорта шоколадов домат, неговият добив

Доматеният шоколад е оригинално разнообразие от домати. Всички сме свикнали с домати с червен или розов цвят. Но този сорт домати има уникален и оригинален шоколадов цвят, както за доматите.

Такова чудо на селекция се появи през 21 век благодарение на нашите руски животновъди. И веднага този сорт зае своето законно място в класацията за популярност на доматите.

Търсенето му сред летни жители и градинари се свързва с интересния си цвят, отличен вкус, приличен добив и непретенциозна грижа.

Този сорт е включен в Държавния регистър на Руската федерация. Е, сега за всичко по ред.

Характеристики на този сортен сорт

Описание на сорта позиционира този домат като полустандартен нестандартен хибрид. По отношение на узряването е средно рано. Реколтата започва да се събира 110-115 дни след засаждането на семената.

Напълно възможно е да се отглежда такъв сорт както на открито, така и в оранжерия.

Сортът изисква прищипване и образуване на храсти. Бушът расте до 1,2-1,5 метра, доста силен и мощен, изисква задължителна жартиера към опорите. Листата са малки, листата са тъмнозелени, леко гофрирани.

Прегледите на градинари и летни жители показват, че е най-добре да се формира растение на 2 стъбла.

Съцветията са от междинен тип, първата от тях произлиза над 8 листовки, следващите - на всеки 1-2 листа. Плодовете растат на гроздове, по 4-5 зеленчука се оформят на всеки клъстер. Всеки зеленчук съдържа 4-5 гнезда.

доматен шоколад

Плодовете имат правилната заоблена форма, теглото на зеленчуците варира от 200 до 400 грама. Незрелите зеленчуци имат тъмнозелен цвят, докато зрелите домати придобиват красив червеникаво-кафяв цвят. Вкусът на плода е отличен, зеленчуците са сладки, месести. Пулпът е еластичен.

Те перфектно понасят транспортирането и се съхраняват доста дълго време.

Как да използвам

Плодовете са чудесни за консумация в прясно състояние. Правят много вкусни салати, много презентабелни и екзотични на външен вид. Доматите са подходящи и за консервиране, за приготвяне на сокове, кетчупи, сосове. Въпреки кафявия цвят на кожата, вътрешността на зеленчуците има обичайния червен цвят, а сокът или кетчупът от такива домати се оказва обичайният червен цвят. Такива зеленчуци също хармонизират като част от различни зеленчукови яхнии или варени ястия. Доматите също могат да бъдат замразени за зимата и сушени.

Предимствата на този сорт домати

Такива домати имат много предимства.

сортове домат

  1. Устойчивост на различни болести и вредители.Този сорт има добра устойчивост на различни заболявания. И такова често заболяване от домати като кореново и апикално гниене изобщо не засяга този сорт.
  2. Висока производителност. Декларираната характеристика и описание на сорта показва способността да се съберат до 5 кг реколта на квадратен метър. Но тези, които са засадили такъв сорт, твърдят, че с добри грижи можете да съберете 14 кг от един квадрат.
  3. Едроплодните домати могат значително да спестят време при прибирането на реколтата.
  4. Отличният вкус и полезните свойства на доматите ви позволяват не само да се насладите на отличния вкус на отглежданите домати, но и да укрепите здравето си.
  5. Непретенциозността в отглеждането и грижите позволява отглеждането на домати не само за опитни градинари, но и за начинаещи летни жители и градинари.
  6. Презентационната презентация ви позволява да отглеждате такъв домат както в собствената си зона за лични нужди, така и за промишлени цели.

Характеристики на отглеждане и грижи

Тези, които отглеждат тези домати, казват, че е най-добре да ги отглеждате от разсад.

За това семената се засяват в отделни контейнери в рохка влажна почва. Това се прави 60-65 дни преди планираното кацане в открит терен. Когато на разсада се появят 1-2 истински листа, те се гмуркат в отделни саксии. Почвата в контейнери трябва да се разхлабва от време на време, така че кислородът да постъпва към кореновата система и периодично да се навлажнява.

Задължително е да се извършват дейности за закаляване на разсад. За това разсадът започва да се изнася на открито, първо за 1-2 часа, като постепенно довежда времето до цял ден.

Важен момент! За да излязат на улицата за един ден, разсадът трябва само да изключи възможността за нощни студове. В противен случай растенията ще замръзнат и ще загинат.

Също така е необходимо да се скрият контейнери с разсад от чернови на улицата.

В открита земя разсадът се засажда в края на май. Ако планирате да кацнете в оранжерия, тогава можете да направите това още в началото на май.

Районът преди засаждане на домат трябва да бъде подготвен внимателно. За целта премахнете всички плевели, разхлабете почвата, след това направете дупки, които се поливат обилно и по желание ги наторете. Като горна превръзка, перфектен е естествен тор: кафяво или пилешко месо.

3-4 храсти домат се поставят на един квадратен метър. Можете да засадите разсад по шахматна дъска.

тъмен шоколад

След засаждането на разсада поливането трябва да се извърши своевременно. Най-добре е растението да се полива вечер с утаена вода със стайна температура. За тези цели е подходяща система за капково напояване.

Също така, ако е необходимо, трябва да премахнете плевелите от сайта, да наторите растенията (не повече от веднъж на три седмици).

Домат от този сорт, отглеждан в оранжерия и на открито, не се различава един от друг. Само когато отглеждате в оранжерия, трябва да помните редовно да проветрявате оранжерията и да поддържате температурата в нея не по-висока от 25 градуса.

Домакинята, която е засадила шоколадови домати на своя парцел, винаги ще може да изненада домакините и гостите си с необичайния си цвят и отличен вкус, без да харчи много усилия за отглеждането и грижата за тях.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква