Как правилно да отглеждате копър на перваза през зимата у дома

Повечето хора предпочитат да консумират пресни билки. По всяко време на годината копърът е популярен, който може да се отглежда на перваза на прозореца, основното е да знаете как. И въпреки че се продава целогодишно в магазина, е много по-приятно да се създаде мини-зеленчукова градина на перваза на прозореца.

Характеристики на отглеждане на копър стъпка по стъпка

Копърът се отглежда като пикантна билка, но има хора, които го ценят заради неговите лечебни и полезни свойства.

Ако начинаещият градинар има идея за отглеждане на миризлив и пищен копър у дома, трябва:

 • изберете правилния сорт;
 • запознайте се с технологията на отглеждане;
 • подгответе необходимия инвентар.

Нека разгледаме по-подробно характеристиките на отглеждането на копър в къщата.

Избор на сорт

Животновъдите са разработили много сортове копър. Те се различават по височината на стъблата, наличието на разкош на зеленина и времето на цъфтеж и зреене на семената. За да получите свежа зеленина възможно най-дълго, по-добре е да засадите сортове с различни периоди на зреене.

копър на перваза на прозореца

Има растения, от които след 38 дни можете да отрежете зелената маса. След 5-6 листа растат на стъблото, копърът ще започне да цъфти. Точно по това време вече ще се разрасне вече средно зрелият сорт.

Ранно узряване на сортовете

Сред сортовете копър с ранен период на зреене се открояват:

 1. По-нататък. В рамките на месец копър расте, в който розетките са с дължина 25 см. Плътността на листата се счита за средна. Те имат наситено зелен цвят, покрити с восъчно покритие. Този сорт има силен имунитет срещу болести и вредители.
 2. Gribovsky. Може да се засява през пролетта, в средата на лятото, с допълнително осветление през зимата. Отглежда ароматни листа през целия месец.
 3. Полярно сияние. Счита се за нов сорт, който дава ранна зеленина. Още на 25-ия ден можете да използвате неговите сочни листа, отличаващи се с пикантна миризма и богатство. Растенията се развиват добре, рядко се разболяват и не се увреждат от вредители.

зелен копър

Средносезонни сортове

При сортовете копър, които са класифицирани като среден сезон, вегетационният сезон се удължава с една седмица, така че те се различават от по-ранните при по-едрата зеленина.

Сред средносрочните сортове копър са известни следните:

 1. Bushy. Расте много зеленина, започват да я събират след 70 дни. Първият разрез се прави отдолу. Можете да отрежете листа от едно растение няколко пъти. Той има много сочна, ароматна зеленина.
 2. Lesnogorsky. Препоръчва се за големи ароматни листа. Дори когато се появят чадърите, можете да продължите да режете листата. Сортът е устойчив на болести и вредители.
 3. Обилен копър.Отглежда се за пищна зеленина. Тя получи името си с причина: листата растат в голям брой, ароматни и сочни. Може да се сее няколко пъти годишно.

копърни храсти

Къснозрели сортове

Тези растения се отличават с това, че деликатните зелени остават върху тях дълго време. Те понякога нямат време да узреят докрай.

Сред добре познатите късни сортове:

 1. Alligator. Той е ценен за дълготрайната си зеленина. Чадъри с цветя се образуват късно в него, така че зелените могат да се берат почти през целия летен сезон. Листата са яркозелени, покрити с восъчен цъфтеж.
 2. Kibray. Листата му са широки, зелени с лека жълтеност. Плаката е почти невидима. Розетките са големи, растат до височина 40 cm.
 3. Копър. Популярен холандски сорт. Различава се в непретенциозността, издържа на различни условия. Дава много ароматна зеленина. Рязането може да се извърши дълго време. Той расте до 1,5 метра височина.

сортове копър

Подготовка на семената

За да се намерят само висококачествени семена за сеитба и да покълнат по-бързо, трябва да ги накиснете в топла вода. Поставят се в кърпа и се накисват за около ден, като след 12 часа се сменя водата.

Семената могат да бъдат третирани със слаб разтвор на калиев перманганат, като се държат 3 часа.

Препоръчително е да извадите онези зърна, които са се появили, тъй като те се считат за неподходящи за сеитба, а тези, потопени в дъното на чиниите, трябва да се изсушат малко на хартия.

Семена от копър

Необходим инвентар

За сеитба копър можете да закупите контейнери, които се използват за отглеждане на разсад. Препоръчително е да направите дупки в тях за оттичане на излишната вода, след това да попълните дренажен слой от около 2 см. За тези цели се използва разширена глина, която може да бъде закупена в магазин за цветя. Тогава се препоръчва контейнерът да се напълни с почва.

сеитба

Добре е, ако градинската почва е подготвена предварително за засаждане на семена. Ако не се получи, можете да си купите почва за отглеждане на цветя. Основното условие за получаване на приятелски разсад е разхлабеността на почвата, следователно, преди сеитбата, можете да добавите малко пясък и вермикомпост към земята.

сеитба копър

След като контейнерът се напълни с почва, трябва да се навлажни малко повече. По-добре е да направите това с спрей бутилка. След това направете малки канали, чиято дълбочина трябва да съответства на 1,5 см. Препоръчва се също да ги напръскате с вода. Засадете семена, покрийте леко с пръст. Покрийте съда с пластмасова обвивка и поставете на топло място.

За засаждане на семена температурата трябва да бъде най-малко 18 ° C. Предварително накиснатите екземпляри ще поникнат след около 7-10 дни.

Когато се появят издънки, се препоръчва да поставите контейнера на перваза на прозореца. За да не се сгъсти копърът, е необходимо да извадите излишните растения на разстояние 3 cm.

грижа

Отглеждането на копър на перваза в апартамент, особено през зимата, не е лесна задача. Ако не спазвате правилата, тогава зелените ще се окажат крехки и слаби.

копър в саксия

Комфортна температура

След като копърът се е повишил, се препоръчва да се понижи температурата през нощта през първата седмица. За да направите това, можете да отворите прозореца или да прехвърлите разсада в остъклената лоджия. За растенията е достатъчна температура от 8-9 ° C. Това е необходимо, за да не се разтегне копърът и стъблата да станат по-силни.

През деня температурата се повишава до 18 ° C, но ако температурата в апартамента е над 20 ° C, трябва да поставите контейнера върху ярко осветен перваз.

Ако не спазвате тези правила, листата на копъра ще бъдат неразвити и ще имат бледо зелен цвят.

Влажност на въздуха

През зимата поради радиаторите за отопление в апартамента въздухът изсъхва, затова се препоръчва овлажняване. Периодично напръсквайте със спрей бутилка. Можете да поставите буркани, пълни с вода наблизо.

копър на перваза на прозореца

Важно е да се следи влагата на почвата.Препоръчва се да поливате растенията ежедневно, но се уверете, че цялата излишна влага изтича през специалните отвори на дъното на контейнера.

Допълнително осветление

Копърът е класифициран като светлолюбиво растение. За него светлината е едно от важните условия за прибиране на реколтата. Дори топлината не е значителна в условията на отглеждане на копър. Препоръчително е да поставите контейнера с него близо до прозореца на осветения перваза на прозореца.

Всеки знае, че през зимните часове светлинните часове са много по-кратки, така че растенията ще трябва да бъдат допълнени с бели флуоресцентни или LED лампи. Те са окачени над контейнера на височина половин метър.

стръкове копър

Осветлението трябва да продължи около 12 часа през зимата: растенията получават 6 часа допълнително осветление на лампата, когато контейнерът е поставен на южния перваз. Ако вътре в стаята, тогава те светят с лампа за 15 часа, можете да удължите времето още по-дълго.

За да не се наклони копърът в една посока, тъй като растенията са изтеглени към светлината, се препоръчва да завъртите контейнера на 180 градуса. Тази процедура трябва да се извършва всеки ден.

Оплождане

Необходимо е да нанасяте горната превръзка след около 2 седмици. Това могат да бъдат сложни минерални торове с микроелементи и органични торове, които сега се продават в бутилки. Препоръчва се използването на минерални - "Юнона", "Кемира" и органични - "Биоактивен", "Органичен баланс" и други.

торен тор

жътва

За да постигнете добри резултати, по-правилно е да нарежете копърните зеленина, когато растенията нараснат до 20-25 см. Най-добре е първо да премахнете долните листа, като ги отрежете с ножица. След това е препоръчително да поливате копъра и да го поръсите от бутилка със спрей. По-късно листата ще започнат да растат отново на стъблото.

Отглеждането на копър е забавно занимание, въпреки че ще трябва да работите усилено, за да създадете необходимите условия за него. Но си заслужава, защото ще има възможност да се възхитите на красиво растение и да го добавите към ястия, като го събирате от мини градина.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква