Как правилно да отглеждате и да се грижите за копъра в оранжерия през зимата

В определени региони е невъзможно да се отглеждат някои култури в открито поле, затова летни жители ги инсталират в оранжерии. Тогава те засаждат всичко, от което се нуждае семейството в тях. Не е трудно да отглеждате копър в оранжерия, за да се получи всичко, трябва да спазвате агротехническите правила за засаждане и грижа за растенията.

Характеристики на отглеждане на копър в оранжерия

Не е трудно да отглеждате зеленина в оранжерия през зимата, трябва да се подбират само сортове, устойчиви на атмосферни условия. През зимата има остра липса на топлина и светлина. Копърът расте добре в оранжерия, просто трябва да се погрижите за оборудването на стаята със светлина.

копър в оранжерията

Различните сортове на културата са отлични в суровите зимни условия. Необходимо е да изберете видове храсти, те осигуряват повече зеленина и не пускайте стрелката твърде рано.

За да си осигурят зеленина за цялата година, летните жители засаждат копър в оранжерия през есента. И след това отново сеят. Това се прави така, че зелените да растат постоянно. Семената се сеят 2 пъти месечно. Зависи от количеството зелени консумирани от конкретно семейство.

Ако растението побелее, това е сигурен знак, че липсва нещо. Необходимо е да се подхранва с минерални торове. Въведете хумус в почвата преди засаждането.

консумирани зелени

Кой сорт да изберете

Реколтата зависи от правилния избор. Съвременната селекция осигурява на летните жители голям избор от сортове растения за получаване на зеленина. Изборът започва с основните характеристики на копъра:

 • студоустойчивост;
 • добив;
 • податливост на болести;
 • Колко е часът копър расте храст, без да отделя цвят;
 • взискателност към грижа.

И много други свойства на културата, които стават основни при избора на сорт.

сортиране по избор

Препоръчителни култури за оранжерии:

 • Полярно сияние;
 • Diamond;
 • Amazon;
 • чадър;
 • Anchor;
 • По-нататък;
 • Grenadier;
 • Frost;
 • Въртележка;
 • Kibray;
 • Кутузовски;
 • Севастопол.

След като прегледа характеристиките им, летен жител може само да реши кой сорт му подхожда. Освен че са устойчиви на липса на светлина, тези сортове не цъфтят дълго и дават богата реколта.

култури за оранжерии

Подготовка на почвата

Копърът е непретенциозна култура, която няма специални изисквания за състава на почвата, в която расте. По-подходяща е почва, която е умерено плодородна и абсорбира добре водата. Тъй като растението има дълги корени, дебелината на плодородния слой е не по-малка от 0,5 m.

Хумусът осигурява основни микроелементи, от които зелените се нуждаят за растеж и развитие. Изчислението се прави, както следва: 1м2 площта на оранжерията е 2-3 кг.Вместо хумус се използват пясък, торф, биохумус и други вещества, които могат да повишат водопроницаемостта на почвата.

Как правилно да отглеждате и да се грижите за копъра в оранжерия през зимата

Заедно с хумус използвайте 15-20 g урея, 20-30 g суперфосфат, 15-20 g калиева сол на 1 м2.

Преди засаждането леглото се полива и разхлабва. Жлебовете се правят на разстояние 15-20 cm.

направете жлебове

Характеристики на сеитба

Копърът се отглежда в канали, линии или каквото е удобно. Дълбочината на вграждане е 1,5-2 см, засаждането се извършва на всеки 10-15 дни. За да бъдат пресни билки готови за употреба не по-късно от предишната.

Преди да засеете копър за посадъчен материал, накиснете го във вода за 2 дни. Водата се сменя на всеки 8 часа, тъй като етеричните масла се елиминират по-добре в чиста вода.

Семената се подреждат в канали, отгоре се поръсват с почва. Навлажнете леко с вода.

характеристики за сеитба

Някои летни жители предпочитат да засаждат семена по различен начин. Посадъчният материал се изсипва, изравнява се с гребло. След поникването е необходимо изтъняване.

Разкъсаните растения не се изхвърлят, а се пресаждат, за да се получи още повече зеленина.

друг начин

Грижа за парникови копър

Необходимо е да се грижите за растението по същия начин, както в откритото поле. Изпълнението на прости изисквания ще помогне за отглеждането на богата реколта. Лятните жители, които решат да засадят копър в оранжерия, трябва да помнят, че животновъдите разработват нови сортове, устойчиви на болести и нестандартни условия на отглеждане. Ето защо, понякога е достатъчно правилно да изберете видовете култури и реколтата със сигурност ще зарадва.

Температурен режим

Копърът е студоустойчив, но обича топлината. Оранжерийната стая трябва да бъде най-малко + 15 ... + 18 ⁰С, не трябва да се допускат чернови. Оптималната температура ще помогне на растението да се развива правилно и пропорционално.

парников копър

Светлинен режим

Осветлението е необходимо за копър, така че стъблата да не се разтягат, а да се развиват нормално. Приблизителното време е 12 часа, през зимата, когато липсва естествена светлина, оранжериите са оборудвани с фитолампи. Долните стелажи са особено внимателно осветени.

светлинен режим

Поливането

Копърът изисква постоянна влага в почвата, но и не е необходимо да се излива. Веднага след сеитбата лентите се поливат от спрей бутилка. Така че е по-вероятно семената да не се измият.

След като копърът се вдигне, поливането се извършва на всеки 5-7 дни, след като почвата частично изсъхне. Препоръчително е да използвате топла вода.

изсушаване на почвата

Торове

Трябва да се храниш, докато растеш. Но те започват още по време на сеитбата, добавяйки хумус, урея и други минерални торове в почвата.

1-2 пъти през вегетационния сезон се хранят със следния състав:

 • 20-25 г урея;
 • 15-20 г калиева сол;
 • 10 литра вода.

вегетационен период

След поливане с разтвор под корена е необходимо да го навлажнете с топла вода.

Ако цветът на зелените се промени в жълто-зелен, торенето трябва да се извърши с торове, съдържащи азот. Приблизителен състав: 15-20 г тор на 10 литра вода.

Ако цветът на зелените е наситено зелен, не се увличайте с храненето. Копърът натрупва нитрати в зелената маса.

Как правилно да отглеждате и да се грижите за копъра в оранжерия през зимата

изтъняване

Когато растенията са високи 10 см, те започват да изтъняват. Силните екземпляри се изваждат, изсушават или трансплантират на ново място. Междувременно потиснатите кълнове придобиват сила и започват да растат нормално. Или всеки втори кълн се отстранява, за да се осигури свобода на развитие за останалите.

Плевене

Премахването на плевелите е необходимо в началните етапи, докато копърът започне да расте енергично. Плевелите черпят много хранителни вещества от почвата, което не позволява на зеленината да се развива нормално. Навременното им премахване ще помогне на растението да расте пълноценно и да даде добра реколта.

начални етапи

Разхлабване

Оборудването на кореновата система на зеленината с кислород се постига чрез разхлабване. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повредят корените на растението. Освен това ще помогне за задържане на влага в почвата.

 коренова система

заболявания

Спазвайки техники за отглеждане, се избягват огнища на болести. Но въпреки това копърът е изумен:

 • брашнеста мана;
 • фузарийно увяхване;
 • черен крак.

За да се предотврати развитието на болестта, е необходимо да се спазва определен температурен режим на оранжерията и влажността. Оптималната температура за активен растеж и развитие на копъра е + 17 ⁰С, влажността е не по-ниска от 55%. При умерено поливане и ежедневно проветряване растенията практически не се разболяват.

болестни огнища

Вредители

Насекомите вредят както на зелената маса, така и на кореновата система на копъра. Подземната част на растенията страда от атаки:

 • мечка;
 • гъсеници;
 • ларви на бръмбари;
 • wireworm.

коренова система

Въздушната част на копъра страда от:

 • дървеници;
 • цикади;
 • кърлежи;
 • трипси.

Спазването на сеитбообращението, спазването на агротехническите изисквания или най-екстремният вариант, третирането на растенията с химикали, ще помогне да се спасят растенията от смърт. Отровите трябва да се използват само когато културата се отглежда за получаване на посадъчен материал.

въздушна част

жътва

Многобройните критерии за избор на сорт от летните жители са различни, но има едно важно свойство, което всеки производител на зеленчуци взема предвид. Става въпрос за добива от 1 м2.

Когато всички изисквания за грижа за копър са изпълнени, готовата реколта трябва да бъде 2,5 кг от 1 м2... Тази цифра се различава в зависимост от сорта и условията на отглеждане.

Първите листа се режат рано, няколко седмици след засаждането. Съберете зелените, които остават след разреждането.

За да получите висококачествен копър, се препоръчва да изрежете листата в корена и да не оставяте стрелката да бъде изхвърлена. Едно растение, което хвърля енергия в семената, спира да образува зелена маса.

първи листа

Преди да започнете да режете листата, трябва да ги поръсите с вода. След това подрязвайте, оставяйки корените в земята. Така че има шанс зелените да пораснат отново, само ще трябва да я поливате обилно.

За подобряване на вкуса на готовото ястие се използват пресни билки. Добавя се прясно или сушено.

Копърът е най-добре сушен в добре проветриво, засенчено място. Така растението запазва хранителни вещества и мирис.

изрежете листата

За тези, които използват копър за туршия, е по-добре да изчакат културата да цъфти. Но имайте време да отрежете преди образуването на семена.

Отглеждането на копър в оранжерия е уместно днес. Лятните жители прибират реколтата през лятото, но искат да имат свежи зеленчуци и ароматни зелени на масата през зимата. Това не е трудно за постигане. Просто трябва да придобиете подходяща оранжерия, да придобиете добро разнообразие и да изпълните изискванията за засаждане и поддръжка. Спазването на всички стандарти ще ви позволи да получите реколта от копър през зимните месеци.

изрежете листата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква