Описание на сорта копър Salute, препоръки за отглеждане и грижи

Dill Salute, която принадлежи към едногодишните билки, е била отгледана през деветдесетте години на миналия век от руски животновъди. Поради приятната си миризма листата и семената на чадърното растение са били използвани като подправка дори в Древен Египет и Рим. Отварите от ароматни билки премахват диарията, лекуват неврози, екземи, заболявания на очите и жените. Копър вода сега се дава на бебетата да пият с подуване на корема.

Salute е един от най-добрите представители на семейството, пригоден за отглеждане в ниви, малки парцели, на закрито.

едногодишни треви

Описание на сорта

По време на вегетационния сезон на копъра Salute се оформя мощен храст с дебели перистни листа с тъмнозелен цвят, покрити с пуринов цъфтеж. Те са подредени вертикално, в един изход има до 30 броя. Дължината на дръжката расте до 16 см, височината на стъблото, което има надлъжни ивици, достига 1 метър.

От един храст се нарязват около 200 г сочна зеленина с приятна миризма. В края на вегетационния сезон се образува розетка, в която узряват семена, които се характеризират с:

нарастващи препоръки

 • заоблена форма;
 • светло кафяв цвят;
 • незначителна дебелина.

На зелените листата на къснозрелия салют се отрязват, 45 дни след това издънките ще се пробият от земята. При неблагоприятно време копърът узрява по-късно. До 4,8 кг ароматни билки се събират от квадратен метър парцел на няколко стъпки.

незначителна дебелина

Нарастващ

Salute дава прилична реколта както в оранжерии, така и в летни къщи. Сортът вирее на леки и плодородни земи, не понася кисела почва. Отглеждайте зелена реколта, където има много слънце, няма да расте на сянка.

летни вили

Дати на сеитба

Лесно е да се събира материал за засаждане от самоопрашващ се копър Salute. От един храст се получават до 8 г сплескани зърна с ясно изразена миризма, които поникват заедно само през първата година. За къснозреещ сорт се използват 2 дати на сеитба - май или последните дни на август, през целия септември. Копър кълновекогато температурата на въздуха се повиши над 8 градуса. Зелените се режат през юни, чадърите - в края на лятото.

посадъчен материал

Подготовка на почвата

За да се насладите на пикантна култура с реколта, се нуждаете от плодородна земя. Растението реагира добре на органичната материя. Не е необходимо да добавяте вар или пепел към почвата, избрана за засаждане на Salute, в противен случай листата ще се зачервят.

Преди сеитбата почвата се подхранва.

реагира на органиката

 • молене (литър на кофа вода);
 • течен тор Biud;
 • смес от хумус с препарата Разтвор и нитрофоской;
 • Универсалното лекарство на Кемир.

Достатъчно е да изберете едно от тези органични вещества, а не да ги използвате едновременно.Изкопано е копърно легло, където слънчевите лъчи падат през целия ден, ароматната трева не вкоренява на сянка.

смес от хумус

Подготовка на семената

Поздравете като другите сортове копър, не расте добре, тъй като етеричните масла присъстват в сплесканите зърна. Проблемът може да бъде решен не по един начин, а по няколко начина:

 1. Семената се измиват в топла вода, оставят се за един ден да набъбнат.
 2. Накисва се в продължение на 4 часа, след което се потапя в съд с разтвор на калиев перманганат.
 3. Накисва се в пепелна инфузия в продължение на 2 дни.
 4. След затопляне и дезинфекция се третират със стимулатор на растежа.

сплескани зърна

Дезинфекцията на семената във вода с температура 50 градуса спомага за подобряване на покълването на тревата. След процедурата, продължителността на която не трябва да надвишава 15 минути, зърната се прехвърлят в разтвор, приготвен от имуноцитофитна таблетка.

сеитба

Копърът от сорта Salute се засажда в земята непрекъснато, дълбочината на вграждане не трябва да надвишава 2 mm. За един бягащ метър от парцела се използват около 30 семена, които се поставят в широка бразда, разстоянието между всяка е до 12 см. Почвата се изсипва отгоре.

семена

Характеристики за грижа

Въпреки че пикантната култура е непретенциозно растение, това не означава, че не се изисква работа след сеитбата. За да съберете отлична реколта от зеленина, трябва да се борите с плевелите, да разрохкате почвата и водата.

непретенциозно растение

Плевене

Въздухът не влиза добре в гъста почва, влагата застоява, а копърът получава недостатъчно количество хранителни вещества и се развива бавно. За да расте зелените добре, след всеки дъжд или напояване почвата трябва да се разхлаби.

Плевелите заглушават култивираните растения, те трябва да бъдат издърпвани от корена няколко пъти на сезон.

влагата застоя

Поливането

Когато почвата изсъхне, което се случва в екстремни горещини, листата на копъра започват да изсъхват, растежът на храстите спира. Необходимо е да се гарантира, че има достатъчно влага в почвата, но не можете да поливате растението много, в противен случай вкусът и миризмата на копър се влошава.

копър листа

Горна превръзка

Земята се наторява само преди сеитбата, не трябва да правите това по време на вегетацията на Салут. Не се препоръчва пръскането на листата с фунгициди, тъй като те се използват за готвене през цялото лято. Ако копърът расте бавно, той се подхранва с карбамид и нитрофосфат.

растителност поздрав

Предимства недостатъци

Сортът Salyut се харесва от летни жители и градинари, тъй като дава добра реколта, листата растат бързо след рязане, а чадърите се формират едва в края на лятото. Предимствата на сорта включват:

 • отличен вкус и аромат;
 • устойчивост на болести;
 • възможността за дългосрочна употреба на зеленина.

Пикантната трева обикновено понася малки студове, резки колебания на времето. Благодарение на тези характеристики сортът бързо стана популярен сред градинарите.

като летни жители

Вредители и болести

С гъсти насаждения и висока влажност в затворена земя, корените на копър гният, листата изсъхват. Тревата е засегната от черния крак, гъбичните спори, бактериите.

Когато отглеждате реколта в градинско легло, слепи мъже и италиански бъгове нападат. Насекоми и ларви, обожават копъра, изсмукват сока от него. Сортът Salute страда от телени червеи, кориандър, семена, листни въшки.

затворена земя

Зелените не се третират с фунгициди. Насекомите се събират на ръка, използват се народни средства. Спазването на сеитбообращението помага да се избегне появата на вредители.

Събиране и съхранение на копър

Пикантната трева се реже за зеленина, започваща през юни, когато стъблото расте до 12 см височина. И листата, и семената се слагат в салати, в супи, в рибни и месни ястия.

За дългосрочно съхранение зелените се сушат, осоляват, консервират. При ферментиране на зелето се приготвя марината за домати, краставици, чушки, съцветия заедно със стъблата.

добит на ръка

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква