Какво може и не може да се засажда до грозде, съвместимост с растенията

Отглеждането на грозде в руските региони става все по-популярно и днес малко хора могат да бъдат изненадани от присъствието на такова растение в личния си парцел. Тази ситуация до голяма степен се дължи на появата на нови сортове, които могат да оцелеят в студен климат. За добрия растеж е важно не само да се спазват правилата за избор на място и грижа за растение, също толкова важно е какво може и какво не може да се засажда до гроздето.

Могат ли да се засаждат един до друг различни сортове грозде?

Желанието да има различни сортове грозде на градинския парцел е естествено. В същото време много градинари се притесняват дали това ще се отрази на естеството на плододаването. Засаждането на различни сортове грозде естествено ще доведе до процеса на опрашване, но хибридните качества ще засегнат само семената, така че цветът, формата и вкусът на плодовете няма да се променят от това.

различни сортове

Какви са критериите за избор?

Когато избират сорт, те винаги обръщат внимание на характеристиките на сорта, характеристиките на плододаването и времето на узряване. В същото време се пропуска една от важните точки - способността на растението да се опрашва. Има две групи:

 • с бисексуални цветя;
 • с цъфтящ женски тип.

син плод

За културите с цветя от двата пола присъствието на друг вид наблизо не е важно и те са малко зависими от насекомите по отношение на плододаването. В същото време наличието на друг вид наблизо има положителен ефект върху показателите за добив.

Има сортове, които се характеризират с цветя от женски тип. За тях работата на естествените опрашители под формата на насекоми е важна и засаждането на редица храсти с бисексуални цветя ги влияе положително. По време на лошо време сортовете, неспособни за самоопрашване, изискват ръчна работа.

бели сортове

Съвместимост

Въпреки възможността за засаждане на редица различни сортове грозде, е важно да се разгледат редица важни подробности. Растенията имат редица значителни разлики по отношение на размножителните качества, така че грижата за тях може да се различава значително. В тази връзка съвместимостта на сортовете трябва да се вземе предвид при засаждането на растения на територията, които не се различават много по отношение на условията на отглеждане и грижи. Следва да се вземат предвид следните точки:

 • изисквания за мястото и условията на отглеждане;
 • период на зреене;
 • вид грозде под формата на принадлежност към трапезата или технически тип;
 • характеристики на растеж и плододаване.

Има култури с ранен и късен период на зреене, които изискват различно количество топлина, за да узреят. Храстите могат да се различават значително по височина на издънката и сила на растеж, някои сортове не се нуждаят от силна подкрепа, други могат да растат до 2 м. Изборът на схема за засаждане и работа с подхранване на растенията зависи от тези характеристики.

условия на отглеждане

Полезни съседи

Близостта на гроздето с определени видове растения може да повлияе на скоростта на плододаване както положително, така и отрицателно. В тази връзка, преди да засадите градинска култура до дърво, трябва да разберете как ще се отрази на растежа на храста. Цели трудове на учени бяха посветени на подобни въпроси, които откриха какво се препоръчва да се постави под храстите на гроздето.

Най-известната беше класификацията на австрийския учен Ленц Мозер, който състави таблица на полезността на всяко от растенията за грозде в точки. Киселата киселец е призната за най-полезната „съседка“.

Siderata

Качеството на почвата и влагата влияят пряко върху растежа и плододаването на гроздето. Зеленият тор помага за подобряване на показателите за качество на почвата, което се постига чрез отглеждане на определени видове растения с последващото им въвеждане в почвата. Тази техника помага да се обогати почвата с хранителни вещества, да се увеличи нейната влажност и ронливост и да се активира работата на полезната микрофлора.

сидерати на улицата

Най-добрите сидерати за гроздето са:

 • лупина;
 • сладка детелина;
 • детелина;
 • горчица
 • ръж.

Бобовите култури се засяват в последните дни на юли, зърнените култури през август до септември, а по време на работа се прилагат минерални торове в почвата. Засаждането на сидерати се извършва само в региони с достатъчно валежи, в противен случай растенията ще станат преки конкуренти на гроздови храсти, като ги лишават от ценна влага. Зимните култури се заравят в земята в края на април или началото на май, пролетните култури през октомври или ноември. При извършване на работа е важно да не повредите корените на гроздето.

жълта горчица

Подпомагане на плевели

Плевелите помагат да се запази растението от пролетни студове, поради което при полагане на издънки за зимата те се покриват с тях. По време на горещо време те ще предотвратят изпаряването на влагата от почвата; достатъчно е да ги сгънете в пътеката. Зелената маса се счита за добра суровина за компостиране и при изгаряне може да се получи пепел, която е отличен природен източник на растителни хранителни вещества.

Плевели помощници

Засаждане на краставици в близост до пергола

Близостта на краставици и грозде се счита за приемлива. За отглеждането на първия в този случай се използват асми, докато е важно да изберете сорт, който да се държи добре при външни условия.

засаждане на краставици

Ягоди между редовете

Почвата между лозите е влажна, а издънките образуват сянка. Такива условия се считат за оптимални за ягодите. В същото време, поради различни прониквания на кореновата система в дълбините на растението, те не се конкурират помежду си за хранителни вещества.

При засаждането е важно да се вземе предвид фактът, че разстоянието до гроздовия храст трябва да е достатъчно за свободно събиране на двата вида плодове. Често при такова отглеждане градинарите са изправени пред несъответствие във времената на зреене на културите. През юни ягодите започват да дават плодове, но в същото време се изисква третиране на гроздовите издънки с пестициди, което налага забрана за използването на пръскани плодове.

ягоди в редове

Roses

Преди това розите са били чести съседи на гроздови издънки. Така собствениците защитиха насажденията от неканени гости под формата на случайно скитащи говеда. Цветята се считаха за индикатор за опасна за гроздето болест - мана. Първите признаци за него се появяват на рози малко по-бързо, така че можете да започнете битката по-рано в този случай.

червени рози

Лук и чесън

Засаждането на лук и чесън до грозде може да помогне за отблъскване на голям брой вредители. Допустимо е да се засаждат само ряпа; за тези цели е по-добре да откажете да изберете сортове перлен лук и чесън. Важно е периодично да се разхлабват и подхранват растенията.

лук лук

зеле

За гроздето близостта до бялото зеле е добра. За да намалите риска от заболявания и на двете растения, е по-добре да използвате ранни сортове за засаждане на „съседката“. Те имат кратък период на зреене и поради това са по-малко податливи на вредители.

бяло зеле

Други цветя и зеленчуци

Зеленината на лозите може да засенчи градинските култури от слънцето. В сянката на леторастите цветните култури се чувстват отлично - астра, виола, флокс, иглика и много други. Повечето видове зелени съжителства добре с грозде - киселец, копър, спанак. Когато се отглеждат на асми, краставиците намират допълнителна опора за себе си.

други цветя

Неутрални взаимодействащи култури

Градинските култури, които са неутрални спрямо гроздето, включват череша, круша, сливи и ябълкови дървета. Засаждането им в квартала не оказва значително влияние. Важно е да се вземе предвид факторът на достатъчност на светлината, тъй като високите дървета и храсти могат да доведат до засенчване, а липсата на светлина е един от факторите за намаляване на добива.

взаимодействащи култури

Растения, които не причиняват малка вреда

Засаждането на картофи, патладжани, целина и червен пипер, разположени до грозде, може да причини незначителни щети.

антагонисти

Когато засаждате грозде, е важно да знаете да не засаждате наблизо. В повечето случаи забраната се налага, когато културите започват да се борят за хранителни вещества, са склонни към определени заболявания или се различават значително в грижите, необходими за растежа.

самотен плод

див

Плевелите са вредни за гроздето. Най-вредни са глухарчето, пелинът, бял равнец, житна трева, листа от трипунник, коприва.

пелин като плевел

градина

Не можете да засеете тревна площ, домати, царевица, хрян и слънчогледи близо до грозде.

отглеждани домати

Други "врагове"

Всички сортове градинарски култури, които имат общи вредители с грозде и имат склонност към най-опасните болести за него, са забранени. Неспазването на това правило значително увеличава риска от инфекция.

Растенията с подобен тип структура на кореновата система не се засаждат до тях, тъй като това води до конкуренция между тях. Не засаждайте култури наблизо, които изискват често поливане. В резултат на прекомерната влага в почвата, корените на гроздето ще започнат да гният и това може да доведе до неговата смърт.

уличен градинар

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква