Описание и характеристики на китайските гъски, правилата за тяхното поддържане

Китайската порода гъски се отличава с оригиналния си екстериор. Те имат голяма чупка на човката си близо до челото. "Китайците" имат сравнително малко телесно тегло. Възрастните мъже тежат само 5,45 кг. "Китайците" се отглеждат от любителите на екзотични птици. Китайската порода се корени добре във всеки птичи двор. Вярно е, че "китайците" имат агресивен характер. По-добре е да ги държите в отделно заграждение.

История на произход

Китайските гъски, както подсказва името, идват от Китай. Предците на тези птици са били диви сухи бръмбари, живеещи в далечни Манджурия и Сибир. Китайските гъски идват в Европа и Русия през 18 век. Тази порода беше кръстосана с местни видове за подобряване на производителността. "Китайците" са били използвани при развъждането на сортовете Кубан, Холмогорск, Переяславъл и Горки.

Описание на китайската порода

"Китайците" са бели и кафяви. Птиците имат "лебед" - дълъг и красиво извит врат, сплескана глава. Най-важната особеност е, че има растеж под формата на голяма подутина на челото в основата на клюна. Белите "китайци" имат снежнобяло оперение, клюн с богат оранжев оттенък, лапите са мръсночервени. При кафявите птици перата са кафяви, бели и сиви, а на гърба на главата и шията се вижда тъмна ивица. Клюнът на пъстрата гъска е черен, а краката - тъпо оранжеви.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Възрастните птици тежат около 5 кг. Тялото на "китайците" е голямо, предната част е повдигната. Гръден кош - стърчащ напред, заоблен. Краката са със средна дължина, опашката е къса, крилата са плътно притиснати.

пороци

Основните дефекти на китайската порода гъски, водещи до избиването на птиците:

 • къса или дебела шия;
 • малка недоразвита чупка;
 • много увиснала кожена гънка под клюна.

китайски гъски

подвид

Сортове китайски гъски:

 1. Бяла. Белите "китайци" имат снежнобяло оперение и ярко оранжев клюн с голям конус. Гъските имат добър имунитет, висок процент на оцеляване на младите животни. Недостатъкът на този подвид е агресивното поведение по време на сезона на чифтосване и по време на отглеждане на пилета.
 2. Браун. Кафявите „китайци“ имат петнисто оперение от кафяво, бяло и сиво. На гърба на главата и шията има тъмна ивица. Клюнът и чукът са черни.

Спецификации

Основни характеристики на китайските гъски:

 • птиците се отглеждат за вкусно месо;
 • възрастните мъже тежат 5,35 кг, женските 4,35 кг;
 • започват да бързат на 9 месеца;
 • Годишно се снася 80 яйца;
 • средното тегло на яйцата е 141 грама;
 • на двумесечна възраст гъските тежат 2 кг;
 • в сравнение с други породи гъски, "китайците" имат малко тегло;
 • инстинктът на инкубацията е слабо развит;
 • птиците имат агресивен характер;
 • преживяемостта на младите животни е над 80 процента.

Как правилно да се поддържат и да се грижат за птиците

За да държите и отглеждате китайски гъски, имате нужда от птичарница, зона за разходки и езеро наблизо. "Китайците" имат агресивен характер. По-добре е гъските да се държат отделно от другите обитатели на птичия двор.

През лятото през целия ден птиците могат да пасат на поляната, да гризат тревата и да плуват в езерото. Гъските трябва да пренощуват в домашната птица. Препоръчителна площ - 1 кв. метър на птица. На пода се поставя сламена постелка. За гнезда се използват ниски кутии или кошници. Те също са облицовани със слама. В зоната за разходка трябва да има зелена трева, наблизо трябва да има хранилка и поилка. Птиците трябва да имат достъп до варовик и пясък през цялата година.

През зимата, по време на студено време, гъските трябва да се държат на закрито. Птиците не се страхуват от замръзване, но е препоръчително да не ги пускате навън при силна настинка. Лапите могат да замръзнат на лед. В домашната птицевъдна къща температурата на въздуха трябва да бъде най-малко +15 градуса по Целзий.

Птиците трябва да се поддържат чисти. Препоръчва се смяна на носилката, тъй като се замърсява. Останките от храната трябва да се извадят от коритото, така че да няма нищо кисело и плесенясно. На китайските гъски винаги се дава чиста вода, тя се сменя ежедневно.

китайски гъски

Как да храним породата?

На малки гъски се дава натрошено яйце, извара, кисело мляко. Младите животни се хранят с начален комбиниран фураж, ситно нарязани зеленчуци. На младите птици се дава трева, нарязани растения (детелина, подорожник, глухарчета).

Възрастните гъски се хранят с натрошено зърно, брашно, торта, трици, варени картофи, мокра каша. В диетата на птиците трябва да присъстват ситно нарязани моркови, фуражно (бяло) цвекло, тиква. През зимата смърчовите клони могат да се дават на гъски. Възрастна птица пие най-малко 2 литра вода на ден. През цялата година на "китайците" се дава сол, тебешир, кости и рибено брашно. През зимата аптечните витамини се добавят към питейната вода.

Те хранят "китайците" 2-3 пъти на ден. Сутрин им се дава влажна каша, следобед - ситно нарязани зеленчуци или нарязана трева, вечер - зърнени смеси. Купичките за пиене трябва да се поставят близо до хранилките, в които се налива храната. Гъските трябва да пият вода по време на хранене.

Тънкости на възпроизвеждането

Китайските гъски могат да се кръстосват помежду си или с големи месни породи гъски (Kholmogory, Toulouse). Започвайки от 9-10 месеца живот, гъските снасят яйца. Вярно е, че женските рядко седят на съединителя. Ако това се случи, тогава птиците са оборудвани с топли гнезда в тих ъгъл на къщата. В близост до кокошката се поставят хранилка със зърно и поилка. Ако женската напусне гнездото за повече от 20 минути, тя е принудително върната обратно. Гъскарите се излюпват след месец. Пилетата се оставят с гъската или се поставят в отделно заграждение.

Китайските гъски могат да бъдат отглеждани с помощта на инкубатор. Пресните яйца се вземат за инкубация. В продължение на месец в инкубатора температурата се поддържа на 37,8-38 градуса по Целзий. Яйцата се обръщат веднъж седмично. Когато се раждат пилета, те се прехвърлят в стая, в която температурата на въздуха се поддържа на 30 градуса по Целзий.

Веднага след раждането гьолетата се хранят с нарязани варени яйца, извара, кисело мляко. С течение на времето температурата на съдържанието намалява. Зеленият лук и билки се въвеждат в диетата на птиците. На 10-ия ден от живота гъсените могат да се хранят с начален комбиниран фураж, ситно нарязани зеленчуци и мокра каша.

Болести и тяхното лечение

Устойчивостта на болести при китайските гъски зависи от диетата и условията на задържане. Ако „китайците“ са добре хранени и се поддържат чисти, няма да се разболеят.При първите признаци на инфекциозни заболявания (диария, бездействие, изхвърляне от очите, носа) към водата за гъски се добавя антибиотик за птици (можете да го закупите във ветеринарна аптека). След лечение с антибактериални средства, на "китайците" се дават пробиотици. За профилактика се препоръчва да се дават ваксини срещу гъски в първите дни от живота. За лечение на хелминтни заболявания птиците се предписват антипаразитни лекарства.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква