Описание и характеристики на гъски от кубанската порода, тяхното развъждане и грижи

Кубанската порода гъски е много популярна сред фермерите. Тези птици се отличават с неизискващите се условия за държане и високи параметри на производителност. За да бъде успешно отглеждането на птици, е важно да се хранят правилно и да се следват някои препоръки. Спазването на правилата за хигиена и предотвратяване на патологии не са от голямо значение.

История на породата

Кубанският селскостопански институт се занимаваше със селекцията на тази порода гъски. Учените са си поставили задача да разработят нова порода с високи параметри за производство на яйца. В началото китайските и горки индивиди са били използвани като основа за кубанските гъски. В популацията са използвани и гени от диви птици. Това повлия на цвета на птиците. На външен вид гъските приличали на диви птици, но имали спокойно разположение.

Работата по развъждането обаче не беше завършена по този въпрос. Учените решиха да отглеждат по-красиви птици с опитомен вид. За това те кръстосаха породата Горки с ендемитите и Вищините. Резултатът е красиви бели птици.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
В момента кубанските гъски са сиви или бели. Въпреки това, сивите птици с високи параметри за производство на яйца са по-популярни. Отглеждат се в Молдова, Краснодарския край, Поволжския регион, Украйна, Киргизстан.

Описание и характеристики на сивите кубански гъски

Отличителна черта на тези гъски е разположението на гърдите. Тя е леко надвиснала. Когато се гледа отстрани, тялото е оформено като гребен. Птиците се характеризират с дълъг и извит врат. Те също имат голяма глава с чупка на челото. Краката са средни по размер, а лапите са тъмни на цвят. Кубанските гъски се характеризират със сиво-кафяви пера. На главата и шията на птиците има тъмнокафява ивица.

Кубански гъски

Пернатите са склонни да водят пестелив начин на живот. В този случай трябва да има 2 мъжки за 10 жени. В този случай ще бъде възможно да получите добро потомство. Освен това гъските ще бъдат общителни и дружелюбни. Птиците се отличават с развит инкубационен инкубатор - те отглеждат до 90% пилета от снасяни яйца.

Основната характеристика на птиците е високата продуктивност на яйцата. В същото време фермерите оценяват птиците заради вкусното им месо. Кубанските гъски принадлежат към средно тежка порода. Те бързо се развиват. На 2 месеца птиците тежат 3 килограма, а за шест месеца теглото им е 5-6 килограма.

Птиците започват да бързат на 8-9 месеца. В същото време гъските носят 100 големи яйца годишно. Те са с леко млечен цвят и покрити с дебела черупка.Параметрите на производителност намаляват всяка година. Затова фермерите обикновено не отглеждат гъски повече от 4 години.

Основни плюсове и минуси

Тази порода се счита за непретенциозна. Той е перфектно адаптиран към руските условия.

Предимства и недостатъци
добра устойчивост на замръзване;
непретенциозен към състава на фуража;
големи яйца;
отлични параметри за излюпване на гъсеници;
отлично запазване на младите птици;
вкусно месо.

В същото време недостатъците на кубанските гъски се считат за много условни. Основният се счита за сравнително малко телесно тегло.

Поддръжка и обслужване

За да се постигнат високи параметри на производителността на птиците, е важно да им се осигурят правилни грижи.

Птицеферма и разходка

В топлия сезон птиците са на свободна диета през целия ден. В същото време за нощувка се препоръчва да се изгради корал, покривайки го с мрежа. Препоръчва се да се предпазват птиците от валежи с покривен материал. Птиците не се страхуват от спада на нощната температура.

За да могат птиците да се развиват нормално, те се нуждаят от резервоар и свободна зона. Някои фермери създават изкуствена локва за птици. Когато организирате пространство за разходки гъски, трябва да се вземат предвид следните характеристики:

  • гъщери на възраст 1-2 месеца се нуждаят от 1 квадратен метър свободно пространство;
  • птиците на възраст 3-5 месеца трябва да отделят 5 метра площ;
  • гъските над шест месеца се нуждаят от до 15 метра свежа зеленина.

Кубански гъски

При създаването на зимна къща е важно да се вземат предвид определени правила. Важно е то да е топло и без пукнатини. В този случай наличието на висококачествена вентилация е от голямо значение. Препоръчва се да се изчисли площта на помещенията, като се вземе предвид броят на птиците. 1 гъска изисква 1 квадратен метър пространство.

Сухата и чиста постелка също е важна. Прави се от пясък, слама, дървени стърготини, стърготини. В помещението не трябва да има влага или течения.

хранене

Правилно формулирана диета има благоприятен ефект върху здравето и дълголетието на птиците. Гъските не трябва да се лишават от витамини и минерали. Дефицитът им ще се отрази негативно на качеството на месото и яйцата. Препоръчва се да се дават на възрастни птици зърнени храни, зеленчуци, силаж, комбинирани фуражи. През лятото птиците се нуждаят от много зеленина. Те се нуждаят от поне 2 килограма фураж на ден.

Отличителна черта на птиците е, че те са доста придирчиви. Гъските от тази порода няма да ядат лошокачествен фураж. За да улесните птиците да усвояват храната, се препоръчва да добавите към храната едър пясък или фина черупка.

Трябва да се има предвид, че гъските изискват 24/7 достъп до храна. Те също ядат храна през нощта. Goslings се нуждаят от специално хранене. Препоръчва се да давате варени жълтъци на новородени пилета. Те са лесни за храносмилане и помагат на пилетата да се адаптират към яденето на твърди храни.

На 5-ия ден от живота е допустимо въвеждането на зеленчуци в диетата. След 7-10 дни се препоръчва да увеличите обема на билката, тъй като тя съдържа много витамини. На 15-ия ден варени зеленчуци трябва да бъдат въведени в диетата. Освен това обемът им не трябва да надвишава 15% от дневното количество храна.

хигиена

За да растат и да се развиват птиците нормално, е важно системно да почистват къщата. В този случай се препоръчва да се третира помещението с дезинфектанти. На пода на къщата трябва да има постеля. Важно е тя да е суха и чиста. Частично трябва да се почиства на всеки 2 дни. Препоръчва се пълна смяна на носилката веднъж седмично.

Развъждане на породата

Периодът на пубертета при кубанските гъски започва от 240-300 дни от живота. Гъска част с яйца лесно. Следователно, инкубаторите обикновено се използват за отглеждане на пилета. Определянето на пола на еднодневните птици може да бъде трудно.Това обикновено може да се направи по размер. Драконите са малко по-големи от гъските. Гъските се нуждаят от подслон за 2 седмици. След това те са пуснати на свободен достъп. По това време не е необходимо да поставяте контейнери с вода за пилетата, тъй като те могат да се удавят.

Кубански гъски

Болести на птиците

Патологиите при гъските обикновено се развиват, ако не се спазват правилата за грижа за тях. Основните фактори включват следното:

  • неспазване на хигиенните правила;
  • влажност и чернови в птицевъдния дом;
  • недохранване;
  • застояла вода.

Ако условията на задържане са нарушени, съществува риск от развитие на аспергилоза, колибацилоза, пастерелоза, салмонелоза. Също така птиците могат да се сблъскат с хелминтна зараза или недостиг на витамини. Кубанските гъски се отличават с висока продуктивност на яйцата и вкусно месо. За постигане на успех в отглеждането на птици е важно да им се предоставят пълни и висококачествени грижи.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква