Правила за излюпване на гъски в инкубатор у дома и температурна таблица

Развъждането на домашни птици в инкубатор е трудно и обезпокоително. Без подходящи знания и дори малко опит нищо не може да се получи. Обмислете правилата за излюпване на гьолци в инкубатор у дома, по-специално приготвянето на яйца, тяхното съхранение, правилните условия на инкубация, последователността на процеса, времето на изтичане на времето.

Приготвяне на гъските

Гъската, от която се планира да се набавят яйца за инкубация, трябва да бъде правилно хранена. Храната трябва да бъде наситена с хранителни вещества, минерали, витамини, калций. Ако храненето е недостатъчно или недостатъчно, не може да се очаква, че птиците ще произвеждат качествени яйца, подходящи за инкубация. От тях ще се появят слаби и нежизнеспособни гуси, въпреки факта, че всичко е направено правилно.

Гъските трябва да се втурват в чисти гнезда, където ще им е удобно и свободно. Те трябва да бъдат покрити със слама или сено. Яйцата трябва да се избират всеки ден. Гъските се втурват главно сутрин, през деня трябва да проверите гнездата и да изберете яйца, проверете вечер, за да не остане нищо. Често гъските крият яйцата си под слой пух, така че трябва да проверите всичко внимателно. Трябва да приемате суровини всеки ден, тъй като само в този случай гъските продължават да бързат. Ако яйцата са оставени в гнездото, женската може да седне върху тях сама.

Как да изберем яйца?

Сортирайте материала веднага след събирането. За инкубатора изберете големи и средни яйца с правилна форма. С плътна, цяла черупка, върху която не трябва да има провисване, петна, пукнатини. Твърде малки, с дефекти, старите не са подходящи за полагане, слаби гъски ще се излюпят от тях, което ще навреди. Или пиленцата изобщо няма да се излюпят.

Приложение на оваскоп

Целият материал, преминал първия етап на подбор, трябва да бъде просветлен на овоскоп. Вътре не трябва да има тъмни петна, включвания, жълтъкът трябва да е центриран. Всички яйца с дефекти не са подходящи за инкубация.

излюпване на гъски в инкубатор у дома

Дезинфекция на суровини

Дезинфекцията увеличава процента на излюпване на пилетата и поддържа здравето им. Необходимостта от тази процедура се обяснява с факта, че на повърхността на черупката остават вируси и бактерии, които по време на инкубацията могат да проникнат в средата и да унищожат ембриона. Материалът може да бъде дезинфекциран по 3 начина: с разтвор на водороден пероксид, калиев перманганат или оцет.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Приготвя се 1,5% разтвор, изсипва се в съд, в който яйцата се спускат за 3-5 минути. След това се измиват с чиста вода и се изсушават.

Инкубаторът също трябва да бъде дезинфекциран. Първо изплакнете всички подвижни части, избършете ги с разтвор на пероксид или калиев перманганат, избършете отново с чиста вода и изсушете добре. След всяко снасяне на нова партида яйца инкубаторът трябва да бъде почистен и дезинфекциран, в противен случай той ще се превърне в място за размножаване на инфекции.

Съхранение на яйца по време на натрупване на суровини

Срокът на годност на инкубационния материал е не повече от 7 дни. Те трябва да се съхраняват при температура 6-12 ° C и влажност 70%, разградени в 1 слой. Не можете да съхранявате в хладилника, по-добре е да изберете хладна стая за това.

Как да инкубираме яйцата

За да върви всичко гладко, трябва да следвате правилата на инкубацията. И също така да се избегнат основни грешки, които могат да доведат до смъртта на ембрионите.

Основни грешки

Ако инкубацията се случи при температура, която надвишава допустимата температура, гъските се излюпват по-рано от необходимото. Те имат тънки крака, леко опушване. Ако прегряването е силно, пилетата може изобщо да не се излюпят. При ниски температури гъсениците се появяват по-късно от определената дата, някои от тях кълват, но не излизат от яйцето. Тези, които са се появили, имат дебели крака и дълги надолу. Това означава, че те са по-развити, отколкото е необходимо.

Поради липса на влага, пиленцата се излюпват слаби, те не могат да кълнат черупката и да оставят яйцето. И поради неправилното завъртане на яйцата по време на инкубацията, ембрионът може да не се развие, защото е залепен за една от стените. За да премахнете гушите без загуба, трябва постоянно да следите температурата, влажността, да ги обръщате и охлаждате.

излюпване на гъски в инкубатор у дома

Как да снасям яйца

Преди да поставите яйцата, трябва правилно да ги затоплите - дръжте ги в стаята за 8 часа. Студените не могат да се слагат, те са покрити с кондензат, който запушва порите и ембрионът се задушава. Ако материалът не е със същия размер, тогава първо трябва да поставите големи яйца, средни по размер след 4 часа.Това се дължи на факта, че при големите яйца развитието на гъски отнема повече време. Разликата във времето е необходима, за да бъде екскрецията едновременна. Яйцата от гъски се поставят хоризонтално в инкубатора.

Инкубационни периоди

Инкубационният период е разделен на 5 части. По време на всяка трябва да поддържате определена температура и влажност, да обърнете и охладите материала.

Период (в дни)температуравлажностОхлажданепръсканеПревърнете
1-837,7 ° С55%нене5 пъти
9-1537,7 ° С47%нене4 пъти
16-2737,7 ° С47%2 пъти на ден в продължение на 15-20 минути2 пъти на ден4 пъти
2837 ° С85%2 пъти на ден в продължение на 15-20 минути2 пъти на денне
29-3037 ° С85%2 пъти на ден в продължение на 15-20 минути2 пъти на денне

Преобръщане и пръскане на зидария

Обръщането на гъши яйца е необходимо, така че ембрионите да не се придържат към черупката. През първата седмица това трябва да се прави често - 5 пъти на ден, след това броят на обръщанията трябва да бъде намален до 4 пъти. Преди излюпването, започвайки от 28-ия ден, вече не е необходимо да се преобръща.

За да отглеждате гъски без загуба, ги поставете в хладилник и напръскайте, като започнете от 16-ия ден на инкубацията. Охлаждайте 20 минути 2 пъти на ден, напръскайте също 2 пъти. Напръскайте с хладна вода, не със студена.

Температура, вентилация и влажност

Температурният режим по време на инкубацията на гьолси остава почти същият - от 1-ви до 28-ия ден температурата е 37,7 ° С, от 28-та до излюпване - 37 ° С. Влажността не е толкова проста. През първата седмица тя е 55%, от 9-ия до 28-ия ден - 47%. През последните 3 дни на инкубация влажността трябва да се поддържа на 85%.

излюпване на гъски в инкубатор у дома

Важно е точно да се придържат към параметрите на инкубацията; ако някой от тях е нарушен, ембрионите могат да умрат.

Дати на люпене

Излюпването на гъски става на 29-31 дни инкубация. Обикновено кълват самите стени на черупката и излизат от яйцето. Това се случва с по-голямата част от пиленцата, но някои не бързат да се родят.До 31-ия ден няма нужда да помагате на пиленцата, ако ускорите излюпването с изкуствени средства, те могат да умрат.

Ако крайните срокове са отминали, а гъските не са се излюпили, трябва да им помогнете: внимателно пробийте черупката, за да може въздухът да проникне към пилетата. Не можете да премахнете напълно черупката. Тогава те ще направят всичко сами. Развъждането на гъски в инкубатор може да бъде успешно само ако се спазват правилата. Необходимо е не само да подготвите материала, да го съхранявате до отметка, но и да поддържате правилната температура и влажност в инкубатора. Грешките ще доведат до смъртта на ембрионите и до намаляване на процента на излюпване на гъсниците.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква