Какво да направите, ако червей яде лук, как да го обработва, народни средства

Ползите от лука за човешкото тяло са неоспорими. Един зеленчук има редица полезни вещества.

Хората отглеждат тази култура в градините си отдавна. Това растение е непретенциозно и устойчиво на различни гъбички. Доставя много проблеми на градинарите лукова муха и неговите ларви. Има няколко начина, когато лукът яде червей, отколкото да го преработва: народните лекарства и индустриалните препарати могат да осигурят положителен резултат.

лук яде червей

Биологични препарати

Ако говорим за малка частна ферма, тогава народните методи за борба с вредителите са най-подходящи за отглеждане на зеленчукова градина. Но ако инвазията е станала широко разпространена, експертите знаят какво да правят и как да обработват растенията.

Ако традиционните методи не дават резултати, биологичните фунгициди не могат да бъдат отхвърлени. Изборът на химикали трябва да бъде внимателен и внимателен. Те трябва да са безопасни за човешкото здраве.

градинска обработка

Trichodermin

На етапа на откриване на лукови червеи не можете да се колебаете. В този случай е препоръчително да използвате лекарството Trichodermin.

Преди да използвате, трябва внимателно да проучите инструкциите и препоръките от производителя как да се отървете от вредителя. Разтворът се приготвя в следните пропорции: 3 литра вода се вземат за 3 g от веществото.

Приготвената смес трябва да се третира с растения. Поливането не се препоръчва веднага след пръскането, за да не се отмие активното средство от писалката.

След 10 дни културата се напръсква повторно. Ако ларвите отново се появят, тогава си струва да се извърши допълнителна обработка.

етапи на откриване

Метронидазол

Това лекарство се предлага под формата на таблетка в аптеката. Инструментът има антимикробни и антибактериални ефекти. Преди да използвате, струва си да проучите как правилно да подготвите решение за обработка на зеленчукова градина.

Лекарството е ефективно както срещу лукови мухи, нематоди, така и срещу редица подобни вредители. Понякога не е лесно да се отстранят насекомите, за тези цели се използват различни антипаразитни методи и методи за контрол. Метронидазол се е наложил като ефективно лечение за различни зеленчукови култури.

Приготвя се разтвор за пръскане. 4 таблетки се разтварят в 10 л вода. Леглата се заливат с течност. Разтворът също може да се напръска. Ако щетите по растенията са мащабни, се препоръчва процедурата да се повтори след 10-15 дни.

лекарствен продукт

Народни средства

Повечето градинари се опитват да използват естествени продукти за борба с вредители. Използвайки народни методи, можете да подобрите състоянието на почвата, да я дезинфекцирате и подхранвате с полезни вещества.Те помагат за повишаване на имунитета при растенията и помагат в борбата с различни видове заболявания, гъбички и насекоми.

Традиционните методи са различни. Ето защо можете да изберете как да преработвате лук от червеи в лук въз основа на това, което е под ръка и от което червеите ще напуснат градината завинаги.

се опитва да използва

амоняк

За лечение на луковични глави широко се използва амоняк. Неговата остра миризма плаши насекомите от грудки и зеленина.

Не е трудно да се подготви решение. За да направите това, струва си да приготвите 10 литра утаена вода и да разредите 60 ml амоняк в нея.

Повторната обработка може да се извърши не по-рано от месец по-късно. Амонякът е склонен към атмосферни влияния и измиване от почвата, така че можете да провеждате процедурата 2 пъти на сезон.

широко използван

Засаждане на моркови и домати

Понякога, за да се отървете от определен вид вредни насекоми, е достатъчно да засадите моркови и домати в лехите. Луковата муха и нейните ларви не издържат на съседство с тези зеленчуци, така че те трябва да бъдат засадени в непосредствена близост до лехите с лук.

За целите на профилактиката културата се третира с антимикробни вещества от гъбички и вредители.

вредни насекоми

Солев разтвор

Трапезната сол може да се намери в дома на всеки градинар. Соленият разтвор е ефективен срещу голяма група вредители. Ако насекомите са се заселили на земята, ядат лук и активно се възпроизвеждат, тогава този метод на борба се превръща в истинско спасение за зеленчукопроизводителя.

Солен разтвор може да се напръска и полива над леглата. По-препоръчително е да се въвежда течност в почвата, тъй като насекомите снасят ларвите в почвата.

всеки градинар

Леглата се обработват на 3 етапа:

  1. Разтворът се приготвя в следната пропорция: за 10 литра вода вземете 300 г сол и разбъркайте добре. Пръскането се извършва сутрин. Желателно е времето да е облачно.
  2. Вторият път засегнатата зона на градината се напръсква след 2 седмици. Приготвя се разтвор от 10 литра вода и 400 г сол.
  3. Окончателното лечение може да се проведе една седмица след втората. Сега разтворът се състои от 10 литра вода и 600 г сол.

засегнатата област

Сапунен разтвор

Добър растителен антисептик е разтвор, направен от сапун. Съставът е изключително прост: вземат се 10 литра вода и 200 г твърд сапун, натрошен на едро ренде. Можете да вземете топла вода за бързо разтваряне на сапунените стърготини. След това течността трябва да се охлади до стайна температура.

Инструментът може да се използва не повече от 3 пъти на сезон. Ако изсипем разтвора върху земята, тогава всички ларви на луковата муха, депозирани в почвата, ще загинат.

Можете да го напръскате върху растението. Сапунените разтвори са агенти, които отблъскват насекомите с миризмата си и не им позволяват да се установят върху растението.

направен от сапун

Отвара от глухарче

Глухарчето е в състояние да премахне вредните ларви и насекоми от градината за дълго време, но първо трябва правилно да направите отвара от него.

Приготвянето ще отнеме няколко дни, тъй като разтворът трябва да се влива дълго време. За тинктура е необходимо да вземете 200 г ситно нарязан корен от глухарче и да изсипете 1 литър вряла вода. Сместа се влива точно 2 дни. След това разтворът се довежда до обем 10 l, като към него се добавя вода. Пръскането с инфузии дава отлични резултати, когато се използва в тандем със солени разтвори.

отвара от глухарче

Пепел от дърво

Инструментът се използва широко в градинарството. Пепелта е не само антипаразитно средство, но и отличен алкален почвен тор. Тя може да бъде закупена в специализирани магазини или получена от вас чрез изгаряне на клони, кора и корени. Пепел от пожари, в които се изгарят битови отпадъци, не е подходящ за тези цели.

Сместа се приготвя лесно. 2 кг дървесна пепел се разтварят в 10 литра вода. Изсипете лука под корена с този състав или просто напръскайте течността върху цялата засегната област на земята.

използва се в градинарството

Калиев перманганат

Агентът има широк спектър на действие.Лекарството не само помага да се отървете от глисти, но също така премахва гъбичките и други инфекции от почвата. Ако лукът е засегнат не само от лукова муха, но и от вирус, можете безопасно да използвате разтвор на манган, за да премахнете проблема.

Първоначално решението се прави слабо. Всеки следващ трябва да бъде по-концентриран. Обработката отнема 2 дни. Първия ден поливайте леглата и правете пръскане. На втория ден, след обикновено поливане, повторете процедурата в същата последователност.

Много градинари накисват семенен материал преди засаждането в разтвор на калиев перманганат.

калиев перманганат

Меден оксихлорид

Необходимо е сутрин да се третира растението с вещество. За да приготвите разтвора, трябва да вземете 10 литра вода, да разредите 20-22 грама от лекарството в него и същото количество бучка сапун, натрошен на ренде.

Ефектът от процедурата продължава дълго време. Червеят няма да наруши отглеждащите зеленчуци до края на сезона.

Как да изсипете лука от червея, всеки градинар избира индивидуално. Има много методи и инструменти, които могат да помогнат в борбата с този проблем.

сапун

Отзиви
  1. Аня
    9.09.2018 17:03

    Препоръчвам пръскане на почвата и засадени разсад с Метронидазол. Това ще предотврати появата на такива паразити. Също така, за по-добър растеж на разсад от лук, използвайте биоактиватора "BioGrow».

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква