Колко често и правилно да поливате краставици в оранжерията, кога е по-добре

При отглеждането на зеленчукова култура е важно да се спазват правилата за това колко често да поливате краставици в оранжерия. Не по-малко важна роля играе качеството на водата за напояване и нейното количество. Тези критерии до голяма степен определят нормалния растеж и развитие на растението.

Правила за кацане

За да са лесни краставици лесни за грижи, те трябва да бъдат засадени правилно. Разстоянието между разсад в един ред трябва да бъде около 55 см, между самите редове най-малко 75 см.

правилно прилягане

Отглеждането на гъсто засадени храсти от краставици е много по-трудно. Растежът на растенията се забавя, плододаването намалява. Слънчевата светлина едва ли ще проникне през гъсталаците на зеленината в оранжерията, така че излишък от изпарена влага ще остане в корените. Рискът от развитие на гъбични заболявания, заселване на вредители се увеличава. Освен това излишната влага води до гниене.

Корените на гъсто засадените краставици в оранжерията ще се преплитат помежду си, ще растат и ще се развиват неправилно. Плътните преплетени корени ще абсорбират много влага при поливане и почвата винаги ще бъде суха. Ако обемът на течността е леко надвишен, в почвата ще започнат да се развиват бактерии и гъбички.

Поддръжката на оранжерийните растения става трудна. За градинарите е по-трудно да плеят лехите, да наблюдават появата на доведени деца, режимът на напояване е нарушен. Следователно, краставиците трябва да бъдат снабдени с свободно пространство, така че светлината и въздухът да могат лесно да стичат до всички части на стъблото.

човек със спринклер

Как да поливаме краставици в оранжерия, важни правила

Много е важно водата за поливане на краставици в оранжерията да е топла. Каква е нормалната температура на водата, предназначена за овлажняване на почвата? Тя трябва да е около +20 градуса. Най-добре е да събирате вода в големи резервоари и да оставите да се утаи за известно време. Студената вода намалява имунитета на краставиците, забавя растежа и развитието, зеленчуковата култура е по-често болна и устойчивостта към вредители намалява.

струи вода

В допълнение към температурата на водата има и други правила за поливане на краставици.

  • Необходимо е добре да се навлажни почвата, но без да се допуска стагнация на влагата. В този случай ще има голяма реколта от краставици, без горчивина във вкуса. Почвата трябва да е лека, богата на торф и пясък.
  • След всяко поливане се препоръчва да се извърши плитко разхлабване с едновременно олющване на храстите. В този случай корените ще получават достатъчно кислород и хранителни вещества.
  • Поливането на краставици в оранжерия трябва да се извършва с вода без вредни добавки (например соли или флуор). Ако е жилав, полезно е да се смесва с дървесна пепел. Достатъчно е да разредите 55 g пепел в 10 литра вода.
  • Поливането на краставици в оранжерията трябва да се извършва веднъж на ден.Ако въпросът е кога е по-добре да поливате краставиците в оранжерията, сутрин или вечер, тогава е най-добре да изберете вечерните часове. Най-доброто време за поливане е два часа преди залез слънце. Краставиците растат по-активно през нощта, така че влагата, която дойде вечер, ще дойде по-удобна. Добро време за поливане също е рано сутрин, в 6-7.

навлажнете почвата

В кое време да навлажнявате почвата зависи до голяма степен от метеорологичните условия. Ако вали дълго време, тогава поливането на краставиците се намалява. През този период е задължително да се наблюдават параметрите на въздуха в оранжерията. В облачни дни поливането на краставици е най-добре през деня.

Ако поливате краставици в оранжерия посред горещ ден, тогава има голяма вероятност растението да се изгори, да пожълтее и да умре. Мулчирането ще помогне да се запази влагата в почвата и да се предотврати образуването на корички. Допълнителен слой от дървени стърготини, слама, торф или фолио предпазва земята от прегряване. Освен това няма да има прекомерно изпаряване и влажността в оранжерията няма да надвишава нормата.

краставици в оранжерията

Как да поливаме краставици в оранжерия в различни периоди на развитие

След засаждането е необходимо да поливате краставици в оранжерията систематично, равномерно със същото количество течност. Ако това правило не се спазва, може да възникне гниене на кореновата система. В случай, че са изпуснати няколко напоявания, не си струва да ги допълвате с голям обем вода. Предишният обем течност се връща постепенно с всяко следващо поливане.

Разсадът от краставици може да се отглежда както у дома, така и в оранжерия. След като се появят първите кълнове, поливайте с лъжица или малка чаша, за да не повредите корените. Щом се разгърнат 2-3 листа, разсадът от краставици се засилва. За разсад краставици в оранжерия е по-добре да изберете размразена или обикновена филтрирана топла вода. Полезно е да поливате разсада, като добавяте хранителни вещества. Като горна превръзка за краставици се използва поливане с мая, билков или пепелен разтвор.

различни периоди

Колко често трябва да поливате лехи с краставици се влияе от периода на тяхното развитие. Като се има предвид този фактор, е възможно значително да се намали инфекцията от инфекции, да се предотврати атаката на вредители и да се получи висококачествена реколта. Колко пъти трябва да се навлажни почвата зависи от възрастта на разсада. Първото поливане на краставици след засаждане в оранжерия се извършва веднага след трансплантацията на разсад. Впоследствие е достатъчно да поливате веднъж на всеки 5 дни.

Младо растение има корени с дължина около 4 см, така че скоростта на консумация на течност ще бъде около 4 литра на 1 кв. м. Дължината на корените на възрастен зеленчук е около 15 см, така че количеството на течността се увеличава до 15 литра.

Поливането на краставици в оранжерията преди цъфтежа се препоръчва да се извършва с умерена честота, докато се консумират приблизително 4,5 литра на 1 кв.м. По време на цъфтежа и образуването на яйчници е необходимо лехите да се поливат по-често. През този период се препоръчва да поливате лехите с краставици на интервали от един ден. Водата трябва да излиза около 11 литра на 1 кв.м. Ако навън е горещо, се препоръчва да го поливате веднъж на ден и да правите поръсване.

пръскачка под храста

Опитните производители съветват, че честотата на поливане по време на активно плододаване трябва да бъде намалена. Това ще спре растежа на върховете и ще ускори зреенето на плодовете. Растението ще насочи всички сили и хранителни компоненти към образуването на плодове, а не към зеленина.

бутилка за вода

Как да поливаме краставици в оранжерии от поликарбонат в комбинация с хранене

След поливане на краставици в оранжерия от поликарбонат се препоръчва да се прилагат торове. Полезно е да се извършва не само коренно, но и листно подхранване. Колко често трябва да наторите зависи от външния вид на растението, качеството на почвата и условията в оранжерията. Препоръчително е да се прилагат торове най-малко четири пъти през целия вегетационен период.

Кореновото хранене започва след появата на първите листа и се повтаря на интервали от две седмици. Какви торове да се прилагат, ще покаже външният вид на растението. Например, градинарите препоръчват: "Ако листата са бледозелени, растението се развива бавно, поливайте разсада с вода с азот, урея или нитрат."

в комбинация с хранене

Полезен тор за краставици е смес от урея (15 g), суперфосфат (25 g) и калиев сулфат (17 g). Всички компоненти се заливат с 10 литра вода. Подобно решение е достатъчно за около 12 храсталака от краставици.

Следващото хранене се извършва след около 2,5 седмици. По това време трябва да започне формирането на цветя и образуването на яйчници. По това време е полезно за разсад да се подготви състав на базата на мюле. Избраният компонент се оставя да се накисва във вода за около три дни. Можете да добавите 200 г дървесна пепел. Преди поливане приготвеният разтвор на молене се разрежда с вода в съотношение 1: 6. Суперфосфат 50 g може да се добави.

полезен тор

За трети и четвърти път краставиците се хранят в периода на масово узряване на плодовете. Те се извършват на интервали от две седмици. Листна превръзка на краставици чрез пръскане, той позволява усвояването на хранителни вещества през листата. Същите състави могат да се използват като за подхранване с корени, но концентрацията трябва да е по-ниска.

листно хранене

Как правилно да поливате краставици в оранжерия

Има някои правила за поливане на краставици в оранжерия. Не се препоръчва да поливате вода под корена по време на поливане, за да не провокирате гниене. Най-добре е да оставите почвата около основата на стъблото суха. Не използвайте маркучи за напояване. Под натиска на водата в близост до стъблото земята ще ерозира, излагайки кореновата система.

Оранжерия от поликарбонат задържа топлината добре, но при горещо време това може да доведе до прегряване на растенията. Засаждане на краставици в оранжерията, следва да се следват следните съвети.

децата работят

  • Стаята трябва да се проветрява. Не отваряйте отворите, които са разположени един срещу друг, тъй като краставиците не понасят добре теченията.
  • Когато се грижите за леглата, е полезно да се извърши процедура за поръсване, което спомага за охлаждането на зелените.
  • Можете да затъмните покрива на оранжерията за период на пряка слънчева светлина.

Капковото напояване на леглата е популярно. Капковото напояване позволява на влагата да потече към кореновата система, докато горната част на почвата остава суха. Подземното поливане също намалява риска от върхово гниене. Системата за капково напояване в оранжерия е лесна за изграждане със собствените си ръце. Вземат обикновена пластмасова бутилка, изрязват дъното й и затварят шията с капак. В цялата зона на бутилката се пробиват малки дупки.

капков режим

Приготвеният контейнер се изкопава в земята близо до всеки храст от краставици с отрязаното дъно нагоре. При необходимост контейнерът се пълни с вода и той бавно ще прониква през дупките към корените.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква