Описание и характеристики на овце от ставрополската порода, хранителен режим и разплод

Месото и посоката на вълната е една от водещите в отглеждането на овце. Тази група включва много нови и стари породи с ценни характеристики. Обмислете описанието на ставрополската порода овце, нейните характеристики, плюсове и минуси. За животновъдите ще бъде полезно да научат как да хранят животните, как да се грижат за тях, как да ги пазят, за особеностите на развъждането у дома.

История на външния вид

Породата ставрополски овце е отгледана през 1915 г. За основа са взети нови кавказки мериносови овце. Животните от новата порода са наследили козина с еднаква структура и приспособимост към неблагоприятните условия на живот. Тогава индивидите, получени от такъв кръст, съвпадат с представители на американската порода Рамбуйе. Животните са с подобрена конформация и козина, повишено тегло.

Описание и характеристики на ставрополската порода овце

Ставрополските овце имат силна конституция, хармонична конституция. Женските са без рога, мъжките с рога. Животните са едри, овните тежат 100-110 кг, женските 50-60 кг. Козината е нежна, мека, здрава и еластична. Дължината му при мъжете е 11 см, при женските - 8 см. Структурата на козината е равномерна по цялата дължина, цветът е бял. Срязана вълна от 1 животно: 14-19 кг от овни и 6-8 кг от женски, процентният добив е 50-55%.

Плодовитостта на ставрополските овце е 120-135%.

Основни плюсове и минуси

Предимства на ставрополските овце:

  • голям размер и телесно тегло на животните;
  • приспособимост към сух климат;
  • висока производителност на вълна;
  • гъста, фина и мека козина.

Недостатъци на породата:

  • има малко разплодни животни;
  • не чистокръвните овце не наследяват ценни качества.

Породата Ставропол се отглежда в района на Волга, в Северен Кавказ, в регионите Ростов, Оренбург и Воронеж.

Поддръжка и обслужване

От пролетта до есента животните могат да бъдат пасени на пасища. За 1 женска с агнета трябва да има 1 хектар, ако животните останат на едно място през сезона. В близост до пасището трябва да има резервоар, където овцете да дойдат да пият. Животните се нуждаят от поне 10 литра вода всеки ден. През зимата стадото трябва да се държи в топла среда без течения. За 10 женски с малки агнета ви трябват около 40 кв. м. площ.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Въпреки студоустойчивостта на породата, температурата в кошарата не трябва да пада под 10 ° C. Помещението трябва да се проветрява всеки ден, така че животните да могат да дишат свеж въздух.

През зимата стадото трябва да се пуска на разходка, въпреки студа. Плътната козина надеждно ги предпазва от хипотермия.Упражнението е добро за физическото и психическото здраве на животните. Срязването на ставрополски овце е необходимо 2 пъти годишно. Първо се изрязват преди да бъдат изпратени на пасището, след това през есента, но преди да настъпят студовете. Удобно е да премахнете вълната със специална машина.

Ставрополска порода овце

Съставяне на диета

Овцете от породата Ставропол са непретенциозни в храната, те се хранят с обичайната храна за този вид животни. През лятото е трева, през зимата е сено и силаж. На овцете се дават кореноплодни култури и зеленчуци, витаминни добавки, минерални премикси.

Агнетата, отглеждани за месо, се хранят със зърнена каша с кореноплоди, торта. Може да се храни с комбиниран фураж. Овцете се угояват бързо с комбиниран фураж, производствените разходи са ниски. Можете да ги оцените след достигане на шестмесечна възраст.

Развъждане на животни

За получаване на чистопородни ставрополски агнета се кръстосват само чистокръвни женски и мъжки. За чифтосване можете да оставите 10-20 женски за 1 овен. Дръжте мъжете отделно от женските, за да няма неконтролирана репродукция. Те се пускат в стадото при овцете само за периода на чифтосване.

В котилото има 1-2 кубчета, но овцете са способни да произвеждат повече агнета. Степента на оцеляване е почти 100% поради факта, че агнетата се раждат силни и здрави. Женските от породата Ставропол поемат отговорностите си отговорно, независимо хранят и отглеждат агнета преди отбиването.

Новородените овце не се нуждаят от специални грижи. Ставрополските жени се грижат добре за потомството, агнетата не се разболяват под майките си и растат бързо. Агнешкото преминава без усложнения. Женските имат достатъчно мляко, за да нахранят 2-3 кубчета. Всяка овца може да произведе 150 литра мляко през периода на хранене. Произвежда сирене с отлично качество.

Болести и профилактика

За да се предотвратят инфекциозни заболявания в стадото, животните се ваксинират. Животните развиват имунитет срещу често срещаните заболявания. Продължителността на ваксината е около шест месеца, така че процедурата трябва да се повтаря редовно.

Ставрополска порода овце

Освен инфекциозни, ставрополските овце могат да се разболеят от настинки и храносмилателни заболявания. Ако стоят на мокра и мръсна слама, разхождат се малко, разпространяват се патологии на копита - те изгният, рогът на копита расте.

Можете да предотвратите или поне да намалите вероятността от инфекции и болести, като следвате прости правила за отглеждане на селскостопански животни. Стаята, в която живее стадото, винаги трябва да бъде чиста, суха и топла. За да направите това, трябва да смените носилката веднага щом се замърси, почистете и дезинфекцирайте хранилките и оборудването.

Вентилирайте кошарата, загрявайте я през зимата при силни студове. Отстранете черновите - причината за настинки. За животни, които се движат малко, подстригват и подрязват копита.

Ставрополската порода овце е предназначена за отглеждане и отглеждане на месо и вълна. Те са добре приспособени да живеят в сух климат, но също така понасят студ, така че могат да се държат в домакинства във всеки руски регион. Вълната на ставрополските овце е мека и от нея се правят материали с отлично качество.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква