Ефективни мерки за борба със стъкло от касис, отколкото за обработка

Ако през пролетта започнахте да забелязвате, че върху здравите храсти касисът внезапно изсъхва и изсъхва клони, а на разрезите на мъртвите издънки можете да видите черна сърцевина, тогава се занимавате с чаша. Вредителят трябва да се третира с пълна отговорност, тъй като е способен да унищожи реколтата от ягодоплодни култури. Ще научите как да се отървете от каси от стъкло от касис по-долу.

Появата и жизнените етапи на вредителя

Външно стъкленият корпус изглежда като малка оса с тесни крила, които се открояват с оранжеви ивици по краищата. Тялото на вредителя е продълговато, дълго до един сантиметър. Женските имат три светлинни ивици, мъжките имат четири. Насекомите се хранят със сок или прашец от култури.

В края на май или началото на юни стъклото снася около 50 яйца, дължината на които достига 70 милиметра; те се разпознават лесно по продълговата форма. За да направи съединител, насекомото се качва в кората на издънката, винаги в непосредствена близост до младата пъпка.

Най-голяма вреда нанасят ларвите на вредителя, а именно гъсениците с бял или бежов цвят, които достигат дължина 2,5 сантиметра, тъй като 10 дни след напускането на яйцата те унищожават леторастите отвътре. Паразитите, прониквайки в дебелината на стъблото, се хранят с него и се развиват. Така рано или късно те достигат до сърцевината на растението.

С началото на пролетта гъсеница излиза на света, пука се и дава живот на ново поколение. Нова пеперуда се появява още през юни, когато средната температура на въздуха надвишава +15 градуса.

Насекомото остава активно за 40-42 дни, а жизненият цикъл е две години.

стъклен калъф на касис

Признаци за заразяване на плодов храст

Клоните, които са засегнати от стъклената тава, е почти невъзможно да се различат от здраво растение през първата година, но може да се отбележи, че листата и плодовете започват да се свиват. Именно поради тази причина вредителят е труден за откриване в ранните етапи на появата му.

Повредените клони започват активно увяхват и изсъхват в края на цъфтежа или в момента, в който плодовете започват да се образуват (по време на активно хранене на по-стари гъсеници). Лесно е да забележите тези щети само през периода, когато листата започват да цъфтят на следващата пролет (особено за разлика от здравите растения).

Ако започнете да берете сухи клони, върху разрезите са отбелязани тъмни дупки с черни стени.Като отрежете клон по дължина, можете да видите пасаж, който е изпълнен с гъсенични екскременти или дори самата гъсеница.

вредител яде

Каква е опасността от стъклен касис върху френско грозде

Стъклените мъниста, паразит в Средната лента, могат да повредят до 50% от клоните на растенията с касис и до 30% (понякога до 47%) от бяло и червено. Степента на щетите зависи от климатичните условия в региона.

Как да се отървете от пеперуда?

Трудността в борбата с вредителя се дължи на факта, че стъклото паразитира върху културата по такъв начин, че жизненият му цикъл протича извън полезрението, тоест вътре в клоните на касиса. Следователно, като правило, борбата със стъклените съдове от касис включва набор от различни дейности, по-специално:

 1. Използването на биологични продукти, пестициди.
 2. Традиционни методи.
 3. Използване на техниките на биологичното земеделие.
 4. Предпазни мерки.

Освен това предлагаме да се спрем по-подробно на всеки тип събитие.

изтребител на пеперуди

Биологична защита

За защита на касиса от такъв вредител като стъкло се препоръчват биологични препарати, които са водни суспензии на нематоди. Те включват инструменти като Nemabakt и Antonem-F, които се използват за обработка на резници от касис непосредствено преди засаждането в земята. За да направите това, резниците трябва да бъдат поставени във влажен пясък с препарата в продължение на три дни, а температурата на околната среда трябва да бъде +25 градуса, а съдържанието на влага в пясъка трябва да бъде 20%.

Antonem-F се използва и за напояване на храсти от касис в момента, когато пъпките започнат да цъфтят. Средната консумация на течност е 200 милилитра на храст на растението.

навито листо

Специализирани лекарства

Използването на изключително биологични препарати срещу вредители, за съжаление, не е достатъчна мярка, поради което използването на пестициди остава практически неизбежно. Сред тези средства, такива лекарства като Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon и Trichlormetaphos са се доказали от най-добрата страна.

Народни, доказани начини за борба

За да се отърват от чашата, те прибягват и до народните методи. Например култури като лук, невен, чесън, невен и други се засаждат между редовете френско грозде като средство за възпиране срещу вредител. Подходящо е и засаждането на бъз или настурция. Независимо от това, има и такива култури, които, напротив, са в състояние да привлекат стъклени съдове, например птица череша.

В момент, когато пеперудите започват да се движат активно, между храстите на растенията се поставя контейнер с пясък, който се накисва в керосин. Също така, добър метод е да обработите френско грозде с всяка инфузия, която има остър аромат. Това може да бъде игли, пелин, лук лук, вратига и други.

препарат против насекоми

Тези миризми имат способността да дезориентират вредители до известна степен.

Обработка на условия и правила

Необходимо е храстите да се пръскат с появата на първите листа. Това се счита за подходящо време, тъй като през този период започват да се появяват гъсеници, които остават на повърхността на стъблата. Именно през този период става възможно да се разруши стъкленият корпус възможно най-ефективно.

Храстите от касис подлежат на щателно пръскане с един или друг препарат. Така че, за всяко растение се изразходват 1-1,5 литра разтвор.

мирише на невенчета

Честота на процедурите

През пролетта, преди пъпките да започнат да цъфтят, трябва да се подрязват черни, сухи и замразени клони, което се извършва в корена, така че да няма коноп. Също така се премахват онези издънки, които са под храста на земята. Важно е да не навредите на здравите части на храста.

По-близо до зимата те извършват санитарна резитба на касис.Бушът се изтънява, като по този начин се губят недоразвити или изсъхнали издънки. Всички филийки трябва да бъдат третирани с градински лак или специална паста.

пръскане на течности

Що се отнася до превантивната обработка с инсектициди, тя се провежда след появата на топлина. Повечето опитни градинари предпочитат Entonem-F. Обработката става преди появата на листата и докато започне да се образува яйчникът. Ако е необходимо, процедурата се повтаря две седмици по-късно. Веднага след като снегът се стопи, земята се разхлабва, поръсена със суха горчица, пепел или пелин.

Химическата обработка се повтаря преди зимния период. Също така, за имунитет, пролетното и есенното хранене се извършва с помощта на минерални или органични вещества.

унищожаване на червеи

Устойчиви сортове

Досега, за съжаление, животновъдите не са разработили сортове, които биха имали абсолютна устойчивост на такъв вредител като стъклото. Има обаче видове с определено ниво на издръжливост.

Касис

Сортове касис, които могат да устоят на вредителя:

 1. Енергичното.
 2. Лятна жителка.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Перун.

касис

френско грозде

Сортове червена касис, които са склонни да устоят на вредителя:

 1. Ранно сладко.
 2. Натали.
 3. Jonker Tets.

ранно сладко

Превантивни действия

Когато купувате разсад от касис, трябва внимателно да ги инспектирате за очевидни заболявания или повреди. По-специално се обръща специално внимание на сърцевината на издънките.

Следващата превантивна мярка е засаждането до касис от бъз, което ще изплаши стъклото от растението. Между другото, бъзът е в състояние да изплаши много други вредители.

Като част от превенцията няма да навреди да засадите зеленчуци (чесън или лук), както и определени цветя (невен, невен). Всички тези растения са засадени директно между храстите на касис. Миризмата на култури няма да позволи на вредителя да намери плодове и ягодоплодни храсти, съответно, той няма да може да отглежда в тях потомство, което заплашва бъдещата реколта.

Отзиви
 1. Александър Петрович
  4.04.2020 05:36

  Беше написано някак глупаво, с обратна тематика, с грешки. Например, в началото на статията е посочено, че стъкленото топче снася 50 яйца с размер 70 мм. Няма ясни условия за обработка с химически агенти - кога и с какво може да се обработи преди цъфтежа, по време на цъфтежа по време на зреене, след прибиране на реколтата.

  Отговарям
  • администратор
   4.04.2020 14:02

   Добър ден!
   От цялото разнообразие от съществуващи химически препарати за борба със стъкло (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks и други), Karbofos е универсален. Обработката се извършва преди узряването на плодовете, на 3 етапа. Началото на първото е през пролетта, когато се появяват листата. Разликата между етапите е 2 седмици. Същият химикал може да се напръска върху френско грозде след бране на горски плодове.

   Отговарям
 2. яхт клуб
  6.06.2020 10:29

  Много сме зле с касиса. Цъфти, но тогава няма горски плодове, те мислеха, че настъпва студ, а след това при резитба видяха черна сърцевина, нарязаха я в корена, преработиха я, купиха нови разсад. Променихме мястото. Ето какво да правите в такива случаи?

  Отговарям
  • администратор
   6.06.2020 11:52

   Добър ден! Ако сте 100% сигурни, че храстите не са замръзнали, а са засегнати от вредители, използвайте подходящите методи за контрол. Това са биологични продукти, химия, селскостопански технологии, народни методи и профилактика. Преди засаждане на резници използвайте "Nemabact", "Antonem-F".Третирайте зрелите растения с Kinmiks, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos. Добре е да засадите до бъз, чесън.

   Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква