Описание на сорта домат Чудо Алтай, особености на отглеждането и грижите

Доматът Алтайско чудо е бил отглеждан от специалисти през последните години на миналия век, а днес растението е в държавния регистър на най-добрите постижения в развъждането. Специалистите си поставиха за цел да създадат домати, които биха могли да покажат висок добив в климата на сибирските региони. Благодарение на усилията на специалистите се появи разновидност, наречена Чудото на Алтай. Описанието на сорта говори за възможно отглеждане в оранжерии и условия на открито.

Характеристиката на домата го отнася към интердетерминантния тип, тоест растежът на основното стъбло се случва постоянно. В открито поле височината на храста варира от 1,3 до 1,6 метра. В оранжерия тази стойност може да е малко по-висока. Поради високия си растеж растението трябва да бъде вързано, докато опорите трябва да са по-високи от растежа на основните стволове.

Чудо на Алтай

Растението има мощни стволове, характеризиращи се с добра здравина и сянка на изумрудено зелена зеленина. Сортът Алтай има добра способност за плододаване при ниски температури. Бушът перфектно издържа на тежестта на плодовете и не се счупва, така че не е необходимо допълнително обвързване на четките.

Характеристики на плодовете

Прегледите на градинарите потвърждават отличните характеристики на домата. Първите четки образуват големи домати, средното тегло на които достига от 300 до 350 грама. Висок добив на плодове идва на втората вълна. В същото време средното тегло е леко намалено и варира от 150 до 200 грама. Неузрелите домати имат малко тъмно петно ​​близо до стъблото, което изчезва с узряването на плодовете.

Ако е необходимо да се транспортират зеленчуци, те се берат в леко неузряла форма.

Наситено червените плодове са с овална форма. Пулпата на зеленчука хармонично съчетава плътността с нежността и сочността. Вкусът на домата е сладникав с лека киселинност. Броят на семенните камери е средно от 5 до 7.

отгледани от специалисти

Кога и как протича съзряването?

Чудото на Алтай принадлежи към сортовете от средния сезон по отношение на характеристиките на зреене. Първите плодове се отстраняват 90 дни след появата на първите издънки. Плододаването продължава дълго време и се отличава с пълната стойност на възвръщаемостта. Четки с домати узряват на вълни.

Доматът има висок добив. За оранжерийно отглеждане на 1 m2 съставлява 10 до 15 кг зеленчуци. Средно един храст на растение носи от 4 до кг зеленчуци. В условията на открито поле добивите са малко по-ниски, но при добри метеорологични условия те могат да съответстват на стойностите на оранжерийното отглеждане.

настъпва съзряване

Предимства и недостатъци

Сортът е необичайно устойчив на ниски температури и фактори на околната среда. Семената имат висока степен на покълване, която достига 99,8%, а разсадът понася добре гмуркането. Стрес толерантността е по-добра от тази на някои хибридни сортове. Отзивите на градинарите говорят за следните предимства на сорта:

 • има способността да расте непрекъснато, което не спира дори при рязък спад на температурата;
 • независимо от метеорологичните условия възниква образуването на яйчници;
 • добри добиви, когато се отглеждат не само в оранжерия, но и в открита земя.

непрекъснат растеж

Поради тези предимства, сортът осигурява отличен показател за добив независимо от странните атмосферни условия. Прегледите на градинарите потвърждават универсалността на сорта. Способността за узряване на вълни улеснява обработката на реколтата. Единственият недостатък е непоносимостта на растението към преовлажняване на почвата.

Нюансите на отглеждане

Отглеждането и грижите за растение не се различават от общоприетите правила. Препоръчва се да се придържате към следните съвети:

такива предимства

 • разсад се засаждат в земята с възраст най-малко 2 месеца;
 • схемата на засаждане предполага 3 разсада за открита земя на 1 м², 4 за парникови условия;
 • растението се нуждае от връзване и прищипване;
 • храстите трябва да осигурят достатъчно вентилация.

За да се отърве растението от вредители и традиционните болести на домата ще помогне периодично пръскане с лекарства, дезинфекция на почвата и сеитбообращение. Прегледите на градинарите говорят от възможността да се получи добра реколта с минимална инвестиция на време и усилия.

са засадени разсад

Отзиви
 1. яхт клуб
  2.02.2018 09:21

  Вкъщи този сорт се нарича "Бийска роза", не знам защо. Просто се случи. Биоактиваторът се използва от миналия сезон BioGrow - а доматите изглежда са станали дори по-големи от обикновено. И реколтата определено е повече, отколкото в предишния сезон.

  Отговарям
  • бърлога
   3.03.2019 13:59

   И откъде ви хрумна идеята, че този конкретен сорт се нарича Бийска роза? Biysk rosan е съвсем различен сорт.

   Отговарям
 2. Анастасия
  6.06.2018 20:03

  Отглеждах в оранжерия за два сезона, много вкусни, красиви плодове. Но кладоспориоза бушуваше по него. Тази година не сади. Ще го повторя догодина със семената си.

  Отговарям
 3. бърлога
  3.03.2019 14:57

  Друга лъжа. Според Държавния регистър на развъдните постижения доматът Алтай Чудо е определящ (и изобщо не е неопределен, както е фалшиво написано в статията), което предвид растежа на растенията означава, че този домат е по-скоро от полуопределящ тип (защото полуопределящите сортове в регистъра са посочени по същия начин като определящи ). А средната зрялост означава периода от покълването до узряването на първите плодове 110-120 дни, а не 90, както е невярно написано в статията.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква