Основни правила за отглеждане на домати по холандска технология

Холандия е страна лидер в създаването на най-новите технологии за отглеждане на култури, които позволяват постигане на отличен добив и качество на реколтата. Отглеждането на домати по холандска технология дава възможност да се съберат до 65 кг домати от 1 кв. м годишно.

Принципи на технологията на холандските фермери

Възможно е значително да се увеличи добивът на доматените храсти не само чрез използване на правилата за тяхното формиране и грижа, но и чрез прилагане на някои важни принципи на холандската технология:

 1. За да се предотвратят болести и нахлуване на вредители, порасналият домат се поставя в контейнер с минерална вата, импрегнирана със сложни хранителни вещества, което позволява постигането на необходимия растеж на разсад за по-кратко време.
 2. В оранжерия с доматен разсад количеството въглероден диоксид във въздуха се увеличава. Това улеснява процеса на фотосинтеза, при който хранителните вещества се доставят в растението.
 3. За да опрашат растенията и да получат яйчник, холандските фермери пускат стършели в оранжерията, които прехвърлят прашец от цвете на цвете.

багажник багажник

Разбира се, не всеки може да направи това, но все пак е необходимо да се придържат към такива основни изисквания: достатъчно хранене на растенията, насърчаване на фотосинтезата, навременно опрашване. По този начин може да се упражнява възможно най-добрият ефект върху доматите, за да се получи висок добив.

кокетна оранжерия

Оранжерийни сортове домати

Важно е да се използват сортове домати, подходящи за целогодишно отглеждане в оранжерия. Оптимално е да изберете сортове домати с високи или средни храсти (неопределени или полуопределени). Можете например да засадите следните сортове:

Camry степен

 1. Camry. Това Холандски домат е хибрид. Той расте доста активно през всеки сезон. Основното стъбло може да достигне 2,5 м, а плодовете тежат средно 160 г. Доматите от този сорт имат равномерен скарлатинен цвят по цялата повърхност и кръгла форма.
 2. Хани Луна. Идеален за засаждане в оранжерии. Доматите узряват за 65 дни. Най-големите плодове тежат всеки 260 гр. Плодовете, узряващи по храстите, са розови. Те имат сладък вкус. Препоръчва се за употреба през пролетта и лятото.
 3. Дебют. Този ранен зрял сорт домат е предназначен за отглеждане в парникови условия. Плодовете са доста едри и могат да тежат до 210 г. Използват се за прясна консумация. В оптимални условия, от 1 кв. м. площ, събрана до 9 кг домати.
 4. Раиса. Разнообразие от ранни зреещи домати с много дълги стъбла. Може да се засажда главно в оранжерии. Дребни плодове (до 140 g). Цветът на доматите е яркочервен.Плодовете имат много плътна горна кожа, което позволява да се съхраняват дълго време, а освен това отлично се транспортират. В допълнение, тяхното предимство е, че те могат да растат на почти всяка почва и не се изисква специален минерален субстрат.

Хани Луна

Изброени са само малка част от сортовете, използвани от холандците в оранжерии. Но основната трудност се крие в придобиването на семена от такива домати. Невъзможно е да ги отглеждате и прибирате от реколтата си, тъй като доматите губят майчините си качества. Затова ще трябва да ги купувате в специализирани търговски обекти или по интернет от чужбина, тъй като те практически не съществуват в обикновените магазини, продаващи семена.

Важно! Когато купувате, трябва да обърнете внимание на фирмата на производителя, за да се предпазите от фалшифициране.

доматена роза

Характеристики на помещенията за разсад

През зимата разсадът от домати расте до необходимото състояние, готов за трансплантация в почвата след 9 седмици. През пролетта този период се съкращава до 2 месеца, а през лятото до 1,5 месеца.

За да бъдат растенията силни и здрави, за засаждане е избрана най-осветената зона на оранжерията, без чернови. В този случай въздухът трябва да има средни показатели - около +23 градуса. Освен това в оранжерията трябва да се създадат следните условия:

системни разсад

 • почвата трябва да има постоянна температура от около 16 градуса;
 • през зимата оранжерията трябва да започне да се отоплява вече 2 дни преди засаждането, така че температурата да достигне необходимото ниво;
 • за да се подобри проникването на слънчева светлина, стъклото трябва да се измие старателно.

В касетни саксии се правят дупки в дъната, така че излишната вода да е стъклена. Дренажът е положен на самото дъно, а отгоре е минерална вата, напоена с торове и внимателно навлажнена с вода. Семената се поставят върху минерална вата и се покриват с 1 см слой пясък и вермикулит. След това контейнерите се покриват със стъклена или пластмасова обвивка, за да се запазят сухи и на слънце.

макро снимане

След появата на доматените разсад, около 10-12 дни, младите растения се трансплантират в контейнери с почва, понякога за целта се използват отделни саксии. Растенията се засаждат в почвата по такъв начин, че горната част на контейнера да е с 2 см по-висока от нивото на земята, Това ви позволява да защитите растението от контакт със земята и възможни вредители, за да избегнете щети.

Растенията рядко се засаждат в оранжерията. За 1 кв. м. са засадени не повече от 2,5 доматени храсти. В същото време се поддържа разстояние в редове от 70 см, а между редовете домати е оставено най-малко 55 см. Ширината на пътеката между лехите е около 90 см. Удебелените насаждения водят до засенчване, това предотвратява проникването на слънчева светлина към растенията, което намалява добива.

характеристики на помещенията

Изискването за температура на оранжерията трябва да бъде изпълнено в следните параметри:

 • нощната температура на парниковия въздух трябва да бъде 16-18 градуса по Целзий, а дневната температура се повишава с 2 градуса;
 • влажността на въздуха във вътрешността на оранжерията трябва да се поддържа в рамките на 67–75%, а при по-сух въздух плодовете се втвърдяват и придобиват увеличени фибри.

При отглеждане на домати в парникови условия е необходимо да се спазва установената влажност и температура на въздуха. За да направите това, е инсталирана отоплителна система под формата на тръби, през които циркулира топла вода. Тя е опъната в горната част на оранжерията. Така се осигуряват природни условия, при които не падат цветя или яйчници.

парникови условия

Етапи на отглеждане на домати

При трансплантираните разсад е необходимо да се формира храст. Това е много важно за бъдещото количество плодове и тяхното качество. Помислете за следните точки:

стадии на отглеждане

 1. Основното стъбло трябва да бъде със средна дебелина.Това се постига с правилните пропорции на поливане и осветяване на засадените разсад.
 2. Редовните цветни клъстери имат къса дръжка, като цветята са обърнати надолу.
 3. Поливането трябва да е редовно, но не и изобилно. Смята се за най-доброто решение система за капково напояване на домати с потока вода директно към всяко растение.
 4. Понякога организацията на напояване се извършва през дупките в тръбите, положени по дължината на браздите, в редовете домати. Това може да доведе дозирано поливане на всяко растение. Водата за напояване не трябва да бъде много по-ниска или по-висока от +16 градуса.

цветни четки

Холандската технология за отглеждане на домати предвижда хранене веднъж седмично. За това се използват минерални разтвори на бор и магнезий. Обръща се внимание на допустимото ниво на киселинност на почвата. Ако се наруши, може да се образува апикално гниене.

Съвети на холандските фермери

Холандският метод за отглеждане има някои характеристики, които фермерите използват за отглеждане на висок добив:

Холандски фермер

 1. Засадените домати редовно се инспектират, за да се идентифицират болни растения и повредени листа, за да се предотврати разпространението на вируса в други храсти.
 2. В доматите, образувани на дъното, не трябва да остават повече от 5 цветя, останалите се отстраняват, а образуваните по-горе гроздове могат да имат само 6 цветя. По-голямо количество ще отслаби растението и няма да позволи на плодовете да се запълнят и узреят нормално.
 3. За да се избегне образуването на безплодни цветя, в Холандия се използват пчела и стършели, които всеки ден се пускат в оранжерията за опрашване на цветята.
 4. Зрелите плодове се берат сутрин, поне 4 пъти седмично. Доматите се слагат в кутии със стиропор на дъното.

избягвайте безплодни цветя

След почистване на храстите почвата се подготвя за засаждане на друг разсад. Храстите се отстраняват и почвата се дезинфекцира или подменя - това е вид ваксинация срещу болести. Холандската технология позволява да се засаждат домати до няколко пъти годишно и в същото време да се събират обилни реколти. В малък градински парцел е трудно да се използва холандският метод, който работи през цялата година, но трябва да се има предвид, че всички инвестиции в оранжерия ще се изплатят.

Отзиви
 1. Abdumumin
  1.01.2018 13:41

  Аз съм от Узбекистан, тъй като ще ме купи

  Отговарям
 2. Abdumumin
  1.01.2018 13:44

  Имам оранжерия и имам нужда от холандски аламеин къде мога да се свържа и къде да купя

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква