Как правилно да размножите резните от нар у дома

По желание и спазвайки правилата за отглеждане у дома, можете да отглеждате лимон, мандарин, кафе, нар. Освен красотата в домашния интериор и аромата по време на цъфтежа, те получават пълноценни плодове от дървото. Нарът може да се отглежда чрез размножаване от млади резници и през годината да се изскубят узрелите, не само вкусни, но и полезни нар плодове.

Възможно ли е да се размножава нар чрез резници

В домашни условия нар се отглежда от семена, чрез присаждане, зелени леторасти, дървесни резници, които след предварителна обработка се засаждат в саксии за вкореняване в почвата. При правилна грижа и отглеждане, нарът на закрито расте във височина от 0,7 до 2 метра, в зависимост от сорта.

Познаването на японската технология за оформяне на миниатюрно дърво в бонсай на закрито също ще помогне да се създаде дърво с подходящ размер и красива форма.

Предимства на метода

Рязането е метод за отглеждане на растения, който се използва за различни култури, включително нар.

Използването на резници има няколко предимства пред останалите методи.

Стъблото (дръжка, издънка) е малка издънка, тя расте бързо и след година-две се превръща в малко дърво, радва с прекрасен цъфтеж и първи плодове. Когато засаждат дръжка от добре познато дърво, те знаят предварително качеството на очакваните плодове, изискванията за грижа и поведението на растението.

Какви резници са подходящи

Chubuki се вземат от млади и силни издънки, на възраст 1 година, те трябва да имат от 4 до 6 пъпки, дълги 20-25 сантиметра. Можете да вземете дръжките от издънките на кореновата система нар. В долната част, болтът се изрязва под бъбрека, горната част се нарязва на половината разстояние между бъбреците.

нар резници

Оптимални дати за слизане

През пролетта започва пробуждането на всички живи същества от зимния студ, пъпките на дърветата набъбват, листата цъфтят, растенията придобиват цвят. Следователно, за рязане на дръжките, те избират времето на сън на дърветата, за да не навредят на растението.

Резниците във водата ще започнат да оживяват, те ще покълнат корени. Желателно е да засадите материала в почвата в началото на май - това е най-оптималното време за началото на вкореняване и растеж на разсад.

Необходим състав на почвата и обем на саксията

За отглеждане на нар у дома закупената почва е подходяща - за цитрусови дървета, но можете и сами да съставите почвата - от малко количество малка река, измита от глина, пясък, тревна почва, листен хумус, торф.В никакъв случай не трябва да използвате дъбова почва, тъй като тази почва има кисела среда.

стрък нар

Растението трябва да се трансплантира през първите години всяка година (в началото на пролетта), като всеки път увеличава размера на саксията. Ако саксията е голяма за кореновата система, дървото ще прерасне в корени, за да запълни саксията. Едва когато корените запълнят саксията, дървото ще започне да расте. Когато нарът порасне, можете да вземете голям глинен съд, в който ще бъде удобно повече от една година.

Схема и технология на засаждане в земята

Чубуки с корени се засаждат в плитка широка саксия на разстояние най-малко 10 сантиметра една от друга, за да не се повредят развиващите се корени на посадъчния материал по време на трансплантация. Chubuki се засаждат наклонено, поръсете със земя само част от резниците с кореновата система, следващата пъпка трябва да бъде на върха, тя не е покрита със земя.

Земята не се уплътнява, за да не се повредят деликатните корени, полива се с добавянето на Корневин (или който и да е друг стимулатор на растежа на корените), за да се подобри вкореняването и развитието на кореновата система. Следващото поливане се извършва след седмица. Тенджерата с дръжки е покрита с найлонов плик и вързана на дъното, така че да няма достъп на въздух. Чубуките редовно се проветряват, за да не предизвикат процеса на гниене.

нар резници

Метод за вкореняване на кълнове във вода

Методът на вкореняване на резници във вода се използва у дома, при размножаване на растения, цветя, храсти. Растения като грозде, рози, хризантеми, бегонии, касис, цариградско грозде се възпроизвеждат добре по този начин. Когато се размножавате по този метод, можете визуално да наблюдавате жизнеспособността на резниците, развитието на кореновата му система; ако е необходимо, използвайки специални средства, подпомагайте растението в неговото по-нататъшно развитие и растеж.

Материали за процедурата

След изрязването на резниците долният разрез се потапя в суха смес от Корневин и се натрошава активен въглен (в равни количества), излишъкът от прилепващата смес се разклаща, за да не се стигне до смъртта на посадъчния материал. Резниците се поставят в купа с вода на топло и светло място. Препоръчително е да вземете стъклени съдове за резници, направени от бяло стъкло.

нар резници

Пластмасовите съдове са леки, нестабилни и бързо се преобръщат, което причинява неприятни неприятности и щети на появените резници. Развитието на корените се вижда ясно през прозрачното стъкло. Ако водата стане мътна и се появи слуз по корените, те трябва внимателно да се изплакнат с топла вода и да се напълнят с прясна, топла вода без хлор.

Период на появата на корен

До седмица пъпките на процесите ще започнат да стават зелени и набъбват, до края на седмицата ще се излюпят първите бели корени. Коренното развитие и растеж ще започне през следващата седмица.

С формирането на голям брой мощни, добре разклоняващи се корени, може да се определи, че процесите са силни, те определено ще поемат и дървото бързо ще се вкорени и ще расте.

При наличието на слаби, тънки корени е ясно, че кореновата система не се развива достатъчно, процесът не е жизнеспособен и може да умре по време на трансплантация. Необходимо е Kornevin да се разреди във вода със скорост 1 милилитър на 1 литър топла вода и да се държи посадъчния материал в този разтвор за 12 часа, след което да се постави обратно в чиста вода.Когато се образува добре развита, гъста коренова система, издънките се трансплантират в саксия на постоянно място.

гроздови резници

Засаждане в подготвена почва

След появата на 3-4 млади издънки с листа, резниците се трансплантират в отделни саксии, без да се повреди кореновата система с земна бучка. Дренажът се излива на дъното на саксията. Саксиите се поставят на перваза на прозореца (при условие, че первазите на прозореца са широки), в стаята от южната страна; на ярко слънце растението е засенчено, така че слънчевите лъчи да не изгорят листата.Можете да поставите саксията на място, което е добре осветено, срещу прозореца - това е най-добрият вариант за развитие на растенията.

По-нататъшно отглеждане и грижи

По-нататъшната поддръжка на нар у дома включва компетентно поливане, торене, подрязване и формиране на короната и трансплантация. Необходимо е растението да се полива с вода, отделена от съдържащия се в него остатъчен хлор (в случай на хлориране на питейна вода), при стайна температура. Земният сгъв не трябва да изсъхва. Излишната вода трябва да се излее от тигана, с излишък от влага, корените ще започнат да гният и растението ще умре.

нар резници

Горната дресировка на нар се прави най-добре с използването на калиев хумат - универсален препарат, който стимулира растежа и развитието на растението (честотата на подхранване и приготвянето на разтвора са посочени в инструкциите). В началото на цъфтежа растението може да се третира с Бъд, което стимулира количеството на образуването на пъпки и плодове.

С развитието на кореновата система и появата на корените от дъното на саксията, нар трябва да бъде трансплантиран в контейнери с голям обем. Короната се формира от началото на растежа и развитието на дървото, чрез прищипване на младите издънки, така че по-късно, когато короната е пренебрегната и безредно, да не причини тежки щети на растението (при подрязване на клони).

Спазването на основните правила за грижа за нар дърво ще помогне за 2-3 години да расте красиво стайно растение, което ще донесе естетическо удоволствие в дома, ще украси интериора и ще поглези близките с вкусни и здравословни плодове.

Отзиви
  1. Наталия
    4.04.2019 09:59

    Благодаря. Определено ще използвам съветите ви относно вкореняването и отглеждането на разсад от нар. Искрено Наталия.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква