Превенция и лечение на фузариум и вертикално увяхване на краставици

Понякога можете да видите фузарийно увяхване на краставици, отглеждани в парникови условия и на открити легла. Този проблем може да бъде причинен от различни причини, но най-често той възниква поради лезии на гъбична инфекция на съдовата система на растенията (вертицилус или фузариум).

Причини за възникване

В някои случаи краставиците започват да увяхват поради недоразвитието на кореновата система. Това може да се случи при засаждане на краставици в оранжерия в твърде гъста почва. В същото време кореновата система не може да осигури на порасналото растение хранителни вещества и влага. Ако инспектирате такова растение, тогава върху него няма да се разкрият признаци на увреждане от микроорганизми, а се установява само недоразвитието на корените им.

лечение на фузариум

Забележка! Ако семената на краставици се засаждат в засегнатата почва, напълнена с гореща вода без дезинфекция, растенията ще бъдат засегнати от термофилни гъбички и патогени, които могат да причинят временна токсикоза.

Проучвания на увяхнали растения показват, че дребните корени умират, докато растат в почвата. Периодът от началото на покълването до увяхването на цялото растение понякога е повече от месец. Когато краставиците изсъхнат, способността да се съпротивлява на болести, причинени от различни бактерии и инфекции, се губи.

вертикално увяхване

Ако почвата е обогатена с култура от живи бактерии и гъбички, тогава процесът на нейната детоксикация се ускорява. За тази цел се използват следните лекарства: Бактофит, Триходермин, Фитоспорин-М, Интеграл, Псевдобактерин-2. Компостът, нанесен върху почвата, може да има същия ефект. Той помага да се възстанови фунгистатичността на почвата.

Ако предсеитбената подготвителна работа на почвата с намален капацитет на влага е недостатъчна, краставиците могат да бъдат засегнати от гъбичната инфекция Verticillium albo-atrum. Това се случва, когато влязат в съдовата система.

обогатявам с култура

Не трябва да създавате тесни и високи легла. При поливането им водата няма време да проникне по-дълбоко и растенията не получават необходимото количество влага. Ако почвата има температура над 28 градуса, тогава коренова система на краставици отслабва и гъбичките в земята започват да заразяват растението.

Ако са засегнати листата на долния слой, могат да се появят пределни петна. Листната плоча, разположена между такива вени, започва да отмира. Листата на горния слой губи тургора си и става хлоротична.Ако направите разрез на такъв лист, тогава под микроскоп можете да видите мицела с него.

проникват дълбоко

Фузариум (трахеомикоза и вертицилоза) на краставицата

Опасността от това болести от краставици е да се нанесат много щети за добив. Заболяването може бързо да се разпространи върху големи площи. Когато надземната част от растенията е заразена, до 50% от всички отглеждани зеленчуци могат да бъдат покрити.

трахеомикоза и вертицилоза

Типични симптоми на заболяването

Когато са засегнати от този вид заболяване, загива не само листата, но и стъблата и кореновата система. Сравнително високата температура на въздуха допринася за появата му. Краставицата от фузариум се страхува от спад на температурата.

Симптомите на фузариум заболяване започват да се появяват с увреждане на кореновата система (кореново гниене). Този проблем се среща по-често в оранжерии и оранжерии. В почвата инфекцията се натрупва и се разпространява във всички нови области.

симптоми на заболяването

Първите признаци след началото на инфекцията се появяват след няколко седмици. Запушването на кръвоносните съдове с трахеомикоза, малко преди плододаването, води до факта, че в най-горещото време на деня листната листа изсъхва, което в крайна сметка води до смъртта на растението.

По време на образуването на зеленчуци симптомите на фузариум в горещи дни могат да се променят. Кръвоносните съдове на растенията, блокирани от трахеомикоза, не влияят върху развитието на кореновата система. Заболяването е бавно, но растенията спират да растат преди време. Микроскопско изследване на стъблата разкрива мицел на гъбички, както и неоплазми в съдовете под формата на гранулирано кафяво вещество.

възникват инфекции

В същото време в основата на зрели растения се появява сребристо-бял мицел. Мицелът, който се появява на стъблата, води до бързата смърт на растението.

Биологична особеност на фузариум и вертицилоза

За причинителя на вертицилоза е благоприятна висока температура на почвата (повече от +26 градуса), както и липса на влага. В същото време за Фузариум са благоприятни ниските температурни условия и преовлажняване на почвата.

растения за възрастни

И двете болести предпочитат почвата, която е кисела. Растенията, засегнати от това заболяване, проявяват следните видове нарушения: съдова оклузия, токсикоза, увяхване, тъканна некроза.

Гъбичките могат да нахлуят в растенията както веднага след сеитбата, така и след покълването на семената. Когато кореновата система е ранена, се образува един вид порта, за да може проникването им през тях.

повишена киселинност

Гъбичките образуват колонии в съдовата система, след което постепенно стигат до паренхима. Ако почвата, в която се намира дори малка колония от конидии, не е дезинфекцирана, тогава тя ще бъде практически неподходяща за отглеждане на краставици.

Но наличието на патоген не винаги води до изсушаване и смърт на растението. При правилно организирана грижа броят на заразените храсти се намалява с около 3 пъти. Обратно, неправилно проведените агротехнически мерки значително увеличават този показател.

смърт на растенията

Източници на болестотворни инфекции

Основният източник на разпространение на болестотворната инфекция са семената, използвани за засаждане. При неспазване на производствените технологии източникът на инфекция може да бъде почвата и растителните остатъци.

засаждане на семена

Мерки за защита от фузариум и увяхване

Патогенните микроорганизми са много устойчиви и мерките за защита от тях не винаги са успешни. Засяването на здрави семена се счита за най-добрата превантивна мярка. Ако след отстраняването на мъртвото растение се засади друго растение, тогава трябва да се осигури дезинфекция на почвата в дупката, в противен случай новозасаденото растение също ще умре.

здрави семена

Как да се справим с проблема с фузариума

При отглеждането на краставици зеленчукопроизводителите използват специални селскостопански техники, за да се справят с фузариума на краставиците и да предотвратят разпространението на болестта:

 1. Използването на превантивни мерки за дезинфекция на почвата в леглата с помощта на химикали или термична обработка.
 2. Закупуване или подготовка на субстрати за засаждане на семена, като се вземат предвид условията им на употреба.
 3. За да се осигури продължителността на вегетационния период на краставиците, в момента на активното им плододаване се изсипва допълнителна почва, за да се осигури формирането на допълнителна коренова система. За целта се използва компост, а понякога се навива на руло за оптимално аериране.
 4. Капковото напояване изисква дренаж, за да не застоява влагата.

Образуването на растенията и редовното събиране на реколтата намалява стреса върху растенията, в резултат на което процесът на стареене на кореновата система на растението се забавя.

агротехнически техники

Използвани биологични агенти

Лечението на фузарийно увяхване на краставици се провежда с помощта на някои щамове Trichoderma. Такива лекарства се създават в лаборатории. Можете да третирате готовия продукт, като го добавите към навлажнената почва 2-3 дни преди засаждането на зеленчуци. В бъдеще тази суспензия се пръска върху стъблата, зеленината и почвата в леглата.

триходерма щамове

химикали

Често фунгицидите нямат съществен ефект върху увяхването на краставиците. Този резултат се дължи на повишената устойчивост на патогени.

Проведено проучване на средства за елиминиране на инфекцията от семена, беше установено, че Фундазол е най-ефективният. Други подобни агенти бяха по-слаби.

средства за премахване

Добри резултати при унищожаването на фузариумната инфекция на семената се получават чрез постепенното затопляне на семената преди засаждането (първият ден - 35 градуса, три дни - 55 градуса, четвъртият ден - 72 градуса).

Мерките за предотвратяване на борбата срещу проявата на фузариум и увяхване на краставици се състоят в дезинфекция на почвата в оранжерии, както и на компости и други субстрати, използвани за засаждане на разсад с пара, с по-нататъшното въвеждане на биологични препарати.

предотвратяване на контрола

Приготвеният разтвор на фунгицид се излива под корена на заразените растения. Ако инфекцията се е разпространила през леглата под формата на фокус, тогава тяхното лечение трябва да се извърши върху цялата засегната част. За да се справите с разпространението на болестта, е необходимо да се извърши 1-2 лечения.

В този случай лекарствата от групата на бензимидазол имат положителен ефект.

В някои случаи Fusarium, бидейки в растенията, се развива бавно, без да причинява значителна вреда. Това се дължи на обработката на семената с фунгициди (както се прави от семефермите).

лечение с фунгициди

Също така, при спазване на правилата на селскостопанските технологии за отглеждане на краставици, растенията развиват достатъчен имунитет, което предотвратява развитието на стволовата форма на болестта през целия вегетационен период. Препаратът Фунгицид може да защити растението само за 2-3 седмици, а черновите, промените в температурното ниво на почвата и въздуха и недостатъчната агротехнологична грижа за растенията се считат за основен проблем на развитието на фузариум.

защита на растението

Отзиви
 1. Аня
  7.07.2018 13:40

  Най-добрата превенция е навременното торене на почвата. Необходимо е да се използват не само биологични продукти, но и минерални. Много ми харесва биоактиваторът "BioGrow”, Той бързо ще реши подобни проблеми.

  Отговарям
 2. Алис
  5.05.2019 05:55

  По някаква причина краставиците започнаха да се разболяват в нашите оранжерии, всъщност нямаха време да пораснат, когато започнаха да се разболяват. Първата година използваха оранжерия, когато садиха без оранжерия, нямаше такива проблеми. Може би това заболяване се дължи на висока влага, заслужава да се спомене за него!

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква