Как да проверите семената от краставици за покълване във вода у дома

Преди засяването на разсад от зеленчуци, много производители на зеленчуци трябва да решат как да тестват семена от краставици за покълване. Това важи особено за семената, събрани независимо.

Опитните селекционери се занимават с отглеждането и селекцията на семена от производствените фирми.

Семена в промишлени условия:

 • калибрирате;
 • загрявка;
 • третирани с фунгициди;
 • напоена със стимуланти за растеж.

Следователно закупените семена обикновено не се нуждаят от предварителна сеитба и тестване за покълване, но са доста скъпи. Ако разнообразието от краставици, което харесвате, не е хибридно (нямаше маркировка F1 на опаковката), тогава изобщо не е трудно да съберете семена у дома. Но преди засаждането ще трябва да се тества за покълване. Особено ако не сте сигурни в условията на съхранение.

семена във вода

Отхвърляне на семена

Кълняемостта е процентът на здравите семена в една партида, която дава добре развити разсад.

Преди да проверите за покълване на семена от краставици, празните семена могат да бъдат изхвърлени във вода. Те не са в състояние да дават нормални издънки.

семена

За това семето се залива на малки порции с топла вода и се оставя да престои 8-10 минути. Семената с ниско тегло с недостатъчна енергия за покълване ще изплуват на повърхността. Те не са подходящи за отглеждане на здрави растения и се изхвърлят.

Семената, останали на дъното, се изсушават и сортират. Всички те трябва да са приблизително еднакви по размер и цвят, най-малките също трябва да бъдат премахнати.

на дъното на семената

Съхранение и покълване

Важно!

Не се препоръчва да засаждате семена от краставици през следващата година, тъй като след прибирането на реколтата на семената на тази култура трае 2-3 години.

Също така през това време някои патогенни организми умират в семената, например вирусът на мозайка от краставици. Растенията, отглеждани от годишен посевен материал, са с по-малко разклонения и образуват главно "мъжки" съцветия. На сухо и топло място посявният материал на краставиците остава жизнеспособен до 6-8 години. Но след четвъртата година на съхранение задължително се проверяват семената за покълване, тъй като енергията на покълване постепенно ще намалее.

съхранение и покълване

Ако семето се съхранява на влажно и студено място, съществува риск от отглеждане на растения с дълги мигли и предимно мъжки цъфтеж.

След като са в лоши условия за дълго време, семената от краставици трябва да бъдат подушени. Миризмата трябва да бъде без загнили и гранясали примеси. Тъй като това е знак за развитието на патогенни бактерии и гъбички в семената.

дълъг престой

Тест за покълване

Има няколко начина за тестване за покълване:

 • покълване във филтърна хартия;
 • покълване в дървени стърготини;
 • покълване в хартиена ролка.

покълване във филтърна хартия

Покълване в хартия

Няколко слоя филтърна хартия се навлажняват с топла вода и семената се разнасят на малко разстояние един от друг. Всички семена трябва да бъдат преброени, за да се правят изчисления по-късно. Покрийте с друг слой хартия отгоре и поставете на топло място с температура 26-27 ℃. Няколко пъти на ден се проверяват тавите с хартия и изсушените тъкани се навлажняват.

След 3-4 дни ще се появят първите издънки на краставици. Тези семена имат най-висока енергия за покълване. Sprinter кълновете ще дадат най-здравите и продуктивни храсти. Затова производствените компании обръщат внимание на определянето на енергията на покълване и характеризират сортовете в описанието чрез показателя за приятелство и бързина на покълване. Енергията на покълване е равна на процента на покълнали краставици през първите 3-4 дни спрямо общото количество семена.

филтърна хартия

Всички живи семена трябва да покълнат след 6-7 дни. Пребройте броя на здравите издънки и изчислете процента от общия инокулум. Засаждането на краставици със степен на покълване под 60% се счита за нерентабилна.

Дори ако след 7 дни има излюпени сред семената, които не са поникнали, те не се броят и отхвърлят. Колкото по-дълго семето не покълва в почвата, толкова повече отрицателни фактори са изложени.

неузрели семена

Покълване в дървени стърготини

Преди да проверите покълването на семената, стърготините се парят с вряла вода. След това в кутията се излива слой от 5-6 см. Преброените краставици се подреждат на разстояние 1-2 см. Отгоре се изсипват 2-3 см. Задушени дървени стърготини и се уплътняват. Чекмеджето може да бъде покрито с прозрачно фолио, за да се избегне изсъхването.

Кутията се поставя на топло и светло място 25-26 ℃. Краставиците ще покълнат на тъмно, но беше забелязано, че на светло място разсадът изглежда по-рано и по-здрав. По-нататъшните изчисления се извършват по същия начин, както при метода на хартия.

покълване в дървени стърготини

Покълване в хартиена ролка

Два слоя от пореста рохкава хартия с размери 10 × 100 см се навлажняват с вода. Те се отдръпват от горния ръб на 2-3 см и подреждат семената в линия на разстояние 1,5-2 см с ембрионите надолу. След това покрийте със същия трети слой хартия и навийте на рохкаво руло, което се поставя вертикално в подходящ съд.

Покълването на краставиците трябва да се извършва на светло и топло място. Хартията се навлажнява, докато изсъхне. След 7 дни ролката внимателно се разгръща, здравите леторасти се броят и се изчислява процентът на покълване.

в хартиена ролка

Загряване и лечение със стимуланти на растежа

Преди да се определи покълването на семената, те могат да бъдат подготвени. Загряването на семената и третирането със стимуланти на растежа увеличават енергията на покълване, ускоряват растежа на вегетативната маса и подобряват развитието на кореновата система на бъдещите растения. Закупените краставици обикновено се приготвят предварително в производството.

Има два вида загряване на семена:

 • сухо отопление;
 • загряване във вода.

сухо отопление

Първият метод е необходим предимно за „младите“ семена, събрани миналата година.

Съвети!

Сухото загряване в ленена торба на радиатор при температура 50-60 ℃ за един месец ви позволява да заблудите природата и да започнете процеса на "стареене".

Загряването в топла вода 50-60 ℃ за 30 минути преди сеитбата ви позволява бързо да събудите краставиците и е полезно за увеличаване на енергията на покълване и покълване.

загряване във вода

Такива химикали и витамини са известни за обработка на семенен материал преди сеитбата (на базата на 100 мл вода):

 • натриев хумат - 10-20 mg;
 • янтарна киселина - 0,4 mg;
 • хетероауксин - 50 mg;
 • никотинова киселина - 10 mg;
 • тиамин - 10 mg.

Обемът на разтвора трябва да бъде 2 пъти по-голям от обема на семената, температурата е 17-18 ℃. Семето се накисва в продължение на 6-12 часа, след това се измива добре и се суши.

преработка на натриев хумат

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква