Описание и тънкости на отглеждането на грозде Еверест

Гроздето на Еверест е хибрид от руските животновъди, които постепенно стават популярни. Различава се в големи сладки плодове, бърз растеж, плодовете узряват на третата година. Отглеждан е от 2 сорта: Талисман и К-81. Плодовете на културата съдържат органични киселини, пектин и танини, витамини, микроелементи. Те ядат пресни плодове, приготвят компоти, сиропи, сокове, плодови напитки, желета, конфитюри.

Описание и характеристики на сорта

Еверест взе всички най-добри качества от оригиналните сортове - големи размери на горски плодове, красив външен вид, страхотен вкус, имунитет към гъбични заболявания и атаки на вредители.

храстите

Сортът грозде е средно ранен, характеризира се с висока степен на оцеляване, енергичност на растежа и узряване по цялата дължина. Листните плочи са ажурни, с форма на сърце, големи, петолистни, разчленени. Отнема 110-120 дни от момента на появата на пъпките, докато плодовете узреят.

Цветя

Цветята са хермафродитни, способни да се опрашват. Сортът участва в опрашването на други растения с унисекс цветя. Яйчниците се препоръчват да се разреждат, за да се получат големи плодове.

Букети и плодове

Конусовидни или цилиндрични гроздове от сортове грозде имат:

 • атрактивно представяне;
 • средна плътност;
 • голям размер;
 • с тегло 500-800 g.

Сочните и твърди плодове са овални, дълги 4,5 см, с тегло 18-20 гр. Розови в началото на зреене, след това червено-виолетови с гъст восъчен цъфтеж. Има 2 семена всяка, те се отделят лесно при натискане. При неадекватни грижи големи и малки плодове узряват на една лоза. Сортът има сладък вкус, без киселинност и послевкус на индийско орехче.

Този сорт не се препоръчва за вино.

синьо грозде

добив

Добивът е висок; от храста се събират най-малко 25 кг гроздове. Градинарите отглеждат сорта Еверест за лична употреба и за продажба. Беритбата започва в средата или края на август, периодът зависи от региона.

транспортабилност

Гроздовата кожа предпазва плода от повреди и външни фактори. Благодарение на нея сортът понася отлично транспортиране на дълги разстояния и се съхранява дълго време.

Устойчивост на замръзване

Сортът понася слани в южните и средните райони. В противен случай устойчивостта на замръзване не се разбира напълно. Храстите трябва да бъдат покрити за зимата, особено ако температурата достигне -20 В. Това ще даде гаранции за получаване на бъдещата реколта от плодове.

Степен на Еверест

Устойчивост на болести и вредители

Сортът е устойчив на гъбични заболявания, вредители, не се страхува от нахлуването на оси. Провеждат се само превантивни лечения.

Предимства и недостатъци на гроздето Everest

Получената маса на сорта има много предимства:

 1. След узряване, четката не може да се скубе още един месец.
 2. Вкусът на плодовете е подобрен.
 3. Преносим за дълги разстояния.
 4. Без напукване, проливане на горски плодове, гроздове се съхраняват до 3 месеца.
 5. Приятно представяне.
 6. Способност за адаптиране към различен климат.
 7. Резниците бързо се вкореняват.

Недостатъците са високата цена на разсада и непотвърдената нестабилност на сорта до ниски температури.

горски плодове в чиния

Спецификата на отглеждането на култури

За да образувате големи и сладки плодове, трябва да знаете принципите на отглеждането и грижите.

Избор и подготовка на мястото за кацане

Изберете слънчево, ветровито място за засаждане, с лека, плодородна почва. В сенчеста зона, храстите растат бавно, плодовете ще са чубрица. Най-добрият сайт е наклон, хълм. В райони със студен климат - място от южната страна. Плодовите дървета трябва да растат повече от 3 м един от друг.

Подготовка на посадъчен материал

Фиданките от Еверест все още не са широко разпространени, препоръчително е да ги вземете в разсадник. Резниците трябва да са здрави, без пукнатини и петна, израстъци по корените. Дължина 40 см, дебелина 5-7 мм, 2-3 пъпки. Преди засаждането се накисват в хумат, краищата се подрязват.

посадъчен материал

Работна поръчка

Реколтата се засажда за предпочитане през октомври, в началото на пролетта, след като снегът се стопи. Изкопават дупка с ширина 60 х 60 и дълбочина 60 см, дренаж от натрошен камък, експандирана глина се изсипва на дъното. Почвата се смесва с хумус, дървесна пепел. Дупката за кацане е запълнена, покрита с филм. Може да се засажда след 3 седмици. От северната страна е поставена опора за поддържане на лозата. Посадъчният материал се поставя в средата на дупката, покрива се с почва, уплътнява се, полива се.

За обогатяване на почвата се използва следният метод - през пролетта засяват площта с грах, а през есента я изпускат 20 см.

Правила за грижа за растенията

При спазване на селскостопанската технология е възможно да се събере богата реколта от нов сорт.

растение в земята

Образуване на храсти и резитба

През пролетта замръзналите части на храста се отстраняват. През есента, когато се подрязва, на отделен храст се оставят 5 силни издънки, които се отрязват годишно от 8-10 очи. Вторичните пасинки, слабите гроздове, излишните листа се отстраняват. През лятото върховете се прищипват.

Поливането

Младите храсти се поливат по-често от възрастните. Растенията, достигнали 3-годишна възраст, се поливат през пролетта, преди счупване на пъпки, след това преди цъфтежа и когато се образуват гроздове. Поливането не се препоръчва по време на цъфтеж и преди премахване на плодове.

Водата трябва да се поддържа топла. В този случай не трябва да се допуска застой на влага. В късната есен, ако няма дъжд, зрелите храсти трябва да се поливат обилно, за да се увеличи устойчивостта на студ.

Поливането може да се извърши заедно с горната превръзка, той се разрежда във вода. След това трябва да се направи мулчиране на почвата, за да се запази влагата.

поливане на храста

Торене и подхранване

През пролетта се въвежда урея или амониев нитрат - 40-50 g на храст. След образуването на яйчниците са необходими торове, съдържащи фосфор и калий. През есента се хранят с минерални комплекси. Тор се прилага на всеки 2-3 години.

Подслон за зимата

В райони с ниски зимни температури храстите трябва да бъдат изолирани. Поставете сгънатата лоза върху дъските, покрийте я със специален материал или сухи дървени стърготини отгоре. Отгоре направете слой филм, за да го предпазите от влага.

купчина сено

Защита срещу болести и вредители

През целия сезон храстите се пръскат с фунгициди 2-3 пъти за профилактика. През пролетта почвата и растенията се напръскват с разтвор на меден сулфат.Противогъбичните лекарства се лекуват до появата на второто листо. И отново заедно с инсектициди преди цъфтежа. Те използват Topaz, Aktellik, Tiovit Jet, Horus.

Ако растението е било изложено на болести или нападения от вредители, те се третират с подходящи химикали.

Събиране и съхранение

Събирането на сорта се извършва по време на неговото зреене, като в различните региони датира от втората половина на август до края на септември. Необходимо е да събирате гроздовете през деня, при ясно време, веднага да прехвърлите плодовете на сянка. Повредените, сухи, неузрели, гнили плодове се отстраняват.

Складовото помещение трябва да бъде добре вентилирано, без мухъл, ако температурата на въздуха падне под нулата, реколтата е изолирана. Ръцете, вързани с канап, се поставят върху опъната тел, въже.

Описание и тънкости на отглеждането на грозде Еверест

Дървените кутии са друга възможност за съхранение. Разстелете гроздовете върху слой от дървени стърготини с дебелина 2-3 см, така че плодовете да не се допират един до друг. Сърда от липа, топола, но не иглолистни дървета. След това още един слой грозде и дървени стърготини, покрийте свободно. Така се съхранява до 3 месеца. Можете също така да поставите слама, чиста хартия в кутиите, след това гроздето в един слой, плодовете ще лежат 2 месеца. Проверявайте и премахвайте редовно развалените плодове.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква