Сортове грозде за отглеждане в апартамент и домашни грижи

Не всеки човек има личен парцел, където може да отглежда зеленчуци и плодове. В този случай се препоръчва да се обърне внимание на прости и достъпни начини за отглеждане на култури у дома. Ако изучавате инструкциите стъпка по стъпка и стриктно следвате всички етапи, изберете правилния сорт, отглеждането на грозде в градските апартаменти ще бъде успешно и няма да доведе до особени затруднения.

Най-добрите сортове грозде на закрито

Няколко сорта грозде, специално пригодени за това, се отглеждат у дома:

 1. Най-популярната е ромбоидната цисуса. Това е тревист вид лоза. Върху него има тройни листа с диамантена форма и тъмнозелен цвят. Всяка листовка се характеризира с назъбен ръб. Стъблата и дръжките на този сорт грозде имат леко опушване и малки клонки, с помощта на които лозата се прилепва към опората. Ако опрашването се извърши правилно, върху гроздето се образуват малки цветя, от които след това се образуват малки плодове, които имат приятен вкус. От всички сортове домашно грозде, Cissus rhomboid е най-непретенциозният.
 2. Cissus Antarctic. Листата на тази тревиста лоза са тъмнозелени и яйцевидни. Те са подредени последователно и не надвишават 10 см. Всички стъбла и антени имат плътно опушване с кафяви косми. Листа с назъбен ръб. В коримбозните съцветия се събират зелени цветя.
 3. Cissus многоцветен. Един от най-взискателните видове за отглеждане. Листата със назъбени ръбове се подреждат последователно. Цветът на повърхността на листата е червеникаво-зелен, долната част е лилава. Стъблата и дръжките имат същия нюанс.

Сорт грозде, като тетрастигма, рядко се отглежда у дома, тъй като има лози с наднормено тегло и е по-подходящ за засаждане в оранжерии.

Тънкостите на отглеждането на култури у дома

Така че процесът на отглеждане на грозде не създава затруднения, те изучават изискванията на растението към почвата, осветлението и организират компетентни агротехнически грижи за растенията.

Подготовка на субстрата и контейнера

За отглеждане на грозде в апартамент е важно да изберете подходящи контейнери, това може да се направи в саксии или във вани. През първата година вземете саксия за цветя с обем 5 литра. На 2-3-та година на отглеждане храстите се трансплантират в контейнер, който има конусовидна форма и обем от 10 литра.

отглеждане на грозде в апартамент

За пълното развитие на гроздовия храст у дома подгответе почвата със следния състав:

 1. Содна земя - 1/3 ч.
 2. Почвен субстрат - 1/3 ч.л.
 3. Речен пясък - 1/3 ч.л.
 4. Пълен минерален тор - 0,5 чаши.
 5. Пепел от дърво - 1 чаша.

Почвата за засаждане на лозя може да бъде закупена и в магазин за градинарство, стига да има неутрална реакция.

Алгоритъм за кацане

Засаждането се препоръчва в последните дни на март или началото на април. За да отглеждате здравословно и плодоносно грозде на перваза на прозореца, те спазват следния алгоритъм на действие:

 1. Купува се или двугодишен или добре развит едногодишен разсад.
 2. 3 дни преди засаждането на разсад в земята, корените им се отрязват с 10 см и се спускат във вода. Препоръчва се да добавите всеки предишен корен там, например Kornevin.
 3. На дъното на избрания контейнер се изсипва малка могила от подготвена почвена смес.
 4. Върху нея се поставя гроздов разсад и корените му внимателно се разстилат, покриват се с пръст.
 5. Почвата се напоява и почвата се изсипва отгоре до ръба на контейнера.
 6. На разсада са монтирани пластмасови капачки с отвори, направени в тях за циркулация на въздуха. Щом пъпките започнат да цъфтят, те се отстраняват.

отглеждане на грозде в апартамент

Характеристики на грижата за растенията

Няма нищо трудно в агротехническите грижи за гроздови разсад. Всичко, от което растенията се нуждаят, е поливане, подхранване, навременна резитба и превантивни процедури.

температура

Температурата за домашно грозде през лятото и есента е за предпочитане умерена, не надвишаваща 25 градуса. За зимата подрязаните храсти се прехвърлят в помещение, където температурата е в диапазона от 12-15 градуса. За многоцветна цисуса се препоръчва по-висока лятна температура, през зимата - поне 16 градуса.

влажност

Ако в апартамент се отглежда многоцветна цисуса, тя се нуждае от висока влажност. Затова се препоръчва растението да се пръска седмично, а понякога и да го душ. Останалите сортове домашно грозде не са толкова взискателни към показателите за влажност, те понасят сухия въздух нормално. Единственото нещо, което се отразява негативно на развитието им, е интензивната топлина. По време на такива периоди въздухът в стаята се овлажнява със спрей.

отглеждане на грозде в апартамент

Осветление

За пълноценното развитие на домашното грозде е необходимо осветление поне 10 часа на ден. Ако храстите се отглеждат на северните первази, се организира допълнително осветление с помощта на флуоресцентни лампи.

В случай, че растенията са поставени от южната страна на къщата, те ще трябва да бъдат засенчени по обяд, така че парещите слънчеви лъчи да не изгорят гроздето.

Поливането

Обилното и редовно поливане е необходимо за лозовите храсти през цялата пролет и лято. През есента и зимата те умерено овлажняват растенията, в противен случай корените ще изгният. Недостатъчното напояване по време на цъфтежа и образуването на плодове води до ниски добиви, а гроздето ще расте малко и кисело. Поради това те редовно наблюдават състоянието на почвата, предотвратявайки изсъхването й. Водата се оттича от палета, така че да не застоя и да не повреди кореновата система на разсада.

поливане на грозде

Подхранване и торове

Растежът и развитието на гроздето у дома са интензивни, така че не можете да направите без въвеждането на хранителни вещества. Торовете се използват за нецъфтящи растения, които се закупуват в магазините за градинарство. През пролетта се предпочитат състави с повишено количество азот, през есента се предпочитат калиево-фосфорните мазнини. През зимата спират да хранят гроздето.

Оформяне и подстригване

С идването на пролетта те се занимават със санитарна и анти-старееща резитба, така че гроздовите храсти да изглеждат привлекателни. Плододаването на лозите трябва да бъде съкратено до 5-8 очи.Върховете на леторастите се прищипват за по-добро разклоняване. Формата на стайното растение се дава по ваша преценка.

отглеждане на грозде в апартамент

Правила за трансфер и трансбордиране

Поради факта, че гроздето расте и се развива доста бързо на закрито, те се трансплантират ежегодно. Правете това, докато храстите навършат 5 години. В бъдеще ще бъде достатъчно да пресадите растението след година или две.

Това се прави през есента, като предварително се приготви по-голям съд и плодородна смес, която се използва при засаждането на грозде. Предварително поливайте почвата в саксия и внимателно, с бучка пръст, извадете растението от контейнера. Пропуските са покрити с нова почва и леко уплътнени.

Събиране и съхранение

Беритбата на домашно грозде започва през септември, когато плодовете са напълно узрели. Плодовете се съхраняват по различни начини - замразяват се за зимата, от тях се приготвят компоти и се използват за създаване на вино и ликьори. Прясното грозде се съхранява в хладилник за не повече от седмица.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква