Календар на лунната сеитба на градинаря и градинаря, работна таблица за октомври 2020 година

По-добре е да се провеждат агротехнически мерки с оглед на лунния календар за сеитба на професионален градинар и градинар за октомври 2020 г. С негова помощ ще бъде възможно да се избегнат много грешки по време на важни селскостопански работи. Знаейки благоприятните дати на месеца, можете правилно да изчислите предпочитаните дати за засаждане, а по-късно - да вземете отлична реколта.

Фази на луната през октомври 2020 г.

Луната, бидейки земен спътник, влияе върху движението на сока вътре в растенията. Състоянието и развитието на много градински и градинарски култури зависи от местоположението му спрямо Земята.

Фази на луната на октомври:

  • Отглеждане (1 ... 13);
  • Пълнолуние (14);
  • Намаляване (15 ... 27);
  • Новолуние (28).

Как зодиакалните знаци засягат растенията

През октомври месецът спира на всеки от 12-те зодиакални знака. Положението на този спътник спрямо други планети и спрямо Земята влияе на растителността. Състоянието на растенията и показателите за бъдещата реколта зависят от местоположението на Луната.

Когато Месецът е в плодородни знаци, се препоръчва да се засаждат култури на такива дати. Има признаци, които имат отрицателен ефект върху различни растения. Плодородни са: Рак, Риби, Скорпион, Телец, Везни, Козирог. Относително продуктивни: Дева, Стрелец, Близнаци. Безплодни: Овен, Лъв, Водолей.

Какви селскостопански дейности могат да се извършват през октомври:

  • бране на плодове: Скорпион (1.2), Стрелец (3.4), Козирог (5.6), Риби (10.11), Стрелец (30.31).
  • събиране на кореноплодни култури, засаждане на дървесни разсад: Телец (15.16), Близнаци (17.18.19), Рак (20.21), Дева (24.25), Везни (26.27).

октомврийски календар

Благоприятни календарни дни за успешно засаждане

Работна маса в селското стопанство за октомври:

Числа на месецаВидове работни места
1…6зимна сеитба на магданоз, копър, различни салати, киселец, рукола
7…9събиране на листа, почистване на сайта
10…11зимна сеитба на зеленина
13 ... 15 дни от Пълнолуниетосанитарно почистване
16…21зимно засаждане на лук, чесън, моркови, репички, цвекло; засаждане на разсад, пресаждане на храсти, засаждане на луковични цветя
22…23торене, зареждане с влага
24…26зимно засаждане на луковични цветя и кореноплодни зеленчукови култури
27 ... 29 дни Новолуниесанитарни мерки, подрязване
30…31зимна сеитба на копър, магданоз и салати

благоприятни дни

Какви растения се препоръчва да се засаждат по време на намаляващата луна

Те извършват podzimnyu засаждане на лук, чесън, моркови, репички, цвекло. От 15 до 27 се засаждат луковици от лалета, лешник, нарциси, лилии. През второто десетилетие на октомври се засаждат дървета и млади храсти.

Какви растения да засадите на Растящата Луна

От 1 до 13 се засяват семена от магданоз, маруля, спанак. Тези култури ще се появят едва през следващия сезон. Първите зелени ще се появят в началото на пролетта.

Грешно време за качване

В дните на Пълнолунието (13 ... 15) и Новолунието (27 ... 29) те се опитват да не правят нищо на полето. Нежелателно е да се занимавате със земеделска работа, когато месецът е във Водолей (7 ... 9), Овен (12 ... 14), Лъв (22-23).

кацане в земята

Календар за грижи за растенията за октомври 2020 г.

През октомври се извършват селскостопански дейности в зависимост от местоположението на Луната. През есента те копаят почвата, премахват плевелите, прилагат торове и извършват саниране на почвата. През октомври се грижат дървета и храсти, изолационни са многогодишни цветя, които остават в земята за зимата. Вярно е, че въздушната част трябва да бъде отрязана.

Изсъхналите едногодишни цветя се отстраняват най-добре от цветното легло.

Неблагоприятни дни

На Новолуние (27 ... 29) и Пълнолуние (13 ... 15) е по-добре да се извършва събиране на боклук, унищожаване на плевели, насекоми вредители. В такива дни се препоръчва да се копае почвата, да се събират паднали листа, клонки.

Подходящи дни за градинарство и градинарство

През първото десетилетие на октомври те се занимават с podzimny засаждане на зеленина, компостиране. От 15-ти се засаждат кора.

В края на октомври те извършват зареждане с влага, подхранват многогодишни растения, подрязват клоните.

есенно кацане

Кога да засаждате и пресаждате градински култури и стайни растения през октомври 2020 г.

От 1 до 14 се събират късни плодове и зеленчуци, които дават плодове в надземните части. От 15 до 27 те копаят всички корени в почвата, трансплантирайки едногодишни цветя от цветни лехи в закрити саксии.

Освен прибирането на реколтата през октомври през зимата се засаждат репички, цвекло, лук, чесън и моркови. Тези култури се засаждат в намаляваща фаза, тоест от 15 до 27. Температурата на почвата трябва да бъде + 2 ... + 5 градуса по Целзий (не по-висока).

получени разсад

В същия период в региони с топла, дълга есен (с температура на почвата +10 градуса) се засаждат разсад. Преди настъпването на студеното време младите дървета трябва да се вкоренят на ново място и да имат време да се адаптират към новите условия. От 15 до 27 октомври можете да започнете да размножавате цветя и храсти, като разделяте храст или коренище.

През втората половина на октомври в земята са погребани корави от лалета, лешници, зюмбюли, нарциси, лилии и минзухари. Късното засаждане се извършва само в онези региони, където в момента на засаждане температурата на почвата е 10 градуса по Целзий, а преди началото на замръзване поне 20 дни.

градинска работа

По-добре е да не сеете семена от стайни растения в края на есента. Препоръчва се да отложите това събитие до пролетта. Но от 15 до 27 октомври можете да започнете да пресаждате цветя на закрито. Растенията обикновено се трансплантират в големи контейнери или саксии, ако са обрасли и имат малко място в стара саксия.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква