Как да държим гъските като домашен любимец в апартамент и трудности

Присъствието в апартамента на екзотични или просто странни животни, които никога не са били считани за подходящи за отглеждане на закрито, остава популярно. Хората раждат диви животни и влечуги, декоративни прасета и селскостопански птици. Присъствието на гъски в апартамент има своите трудности, с които трябва да се запознаете, преди да отглеждате птици в метрополия.

Характеристики на отглеждането на гъски у дома

Гъската е голяма птица. За нормално развитие, тя се нуждае от поне 2 квадратни метра пространство. В крайна сметка не всеки собственик ще си позволи всеки ден да пуска гъска, за да се разхожда из апартамента. Основните недостатъци на големите птици, които трябва да се имат предвид:

  • това не са котки, почти е невъзможно да ги научим да ходят в тавата, гъските ядат много и лаят почти навсякъде, ако са извън клетката;
  • през лятото гъските са на разходка през деня, невъзможно е да се осигурят такива условия в града, никой няма да позволи на птиците да ядат тревни площи, а пашата им по няколко часа всеки ден е невъзможна задача;
  • те ядат до 2 килограма зелена маса или сено на ден, трябва да помислите къде ще се съхраняват фуражите, особено през зимата;
  • гъски - силни птици с висок глас, хората, които живеят зад стената, няма да се зарадват от такъв квартал;
  • те трябва да бъдат систематично разхождани и снабдени с езерце или възможност за плуване във ваната.

Птиците се нуждаят от ветеринарни прегледи и ваксинации. Те се проливат два пъти годишно, така че в апартамента ще има много пух и пера. Трябва да се вземе предвид естеството на птиците - гъските са ревниви и помнят обидата дълго време.

Подходящи породи

Зависи от предпочитанията на домакина. Всички породи гъски са разделени на 3 вида: тежки - когато гъската тежи 7-9 килограма, гъската - до 8 килограма, средна, която включва повечето декоративни породи, леки породи, ако възрастните гъски достигат 4-6 килограма. Къщите или раждат големи птици с тегло 9-12 килограма, които ще учудят съседи и приятели, или представители на декоративни породи. Например птиците от къдравата порода имат снежнобял цвят и много красиво оперение.

Подготовка на стаята

Гъската може да бъде поставена в клетка на остъклен балкон или лоджия. Трябва да се има предвид, че с крещи той е в състояние да събуди съседите. Понякога те изграждат малка волиера в една от стаите или в килера или поставят подходяща клетка. Ако е определена килерче за жилището на домашен любимец, е необходимо осветление в него (поне 14 часа на ден).

В клетката се поставят спално бельо, поилка и хранилка. Те се мият всеки ден.В допълнение към хранилката е необходим контейнер с малки камъчета, те са необходими за нормалното храносмилане. Водата трябва да има в пиещия по всяко време. Слама или стърготини се използват за спално бельо. За да избегнете миризмата, постелката се сменя ежедневно. Птицата трябва да се освобождава от клетката всеки ден, за да се затопли. Веднъж на 2-3 дни гъската трябва да плува, за да поддържа перата чисти и да се отърве от излишния пух.

гъски в апартамента

Правила за хранене

Домашният любимец се храни 3 пъти на ден. През лятото в диетата се изисква прясна трева, през зимата - сено, поне 2 килограма на индивид на ден. Сутрин и вечер се дава натрошено зърно (смес от царевица, овес, пшеница). Възрастните птици консумират 300 грама зърнена смес на ден, разделена на 3 дози.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Важно: зърното се натрошава предварително, залива се с вряла вода и се оставя да престои 3-4 часа. Пълните зърна са трудни за храносмилане на птиците.

През деня, освен трева, се нуждаете от каша от ситно нарязани зеленчуци (моркови, цвекло, тиква, картофи). Хората, живеещи в апартамент, получават мляно месо 2-3 пъти седмично. Той е източник на протеини. Диетата трябва да съдържа фуражна мая, сол, рибено масло или рибено брашно. За да се обогати диетата с калций, изварата се добавя към зеленчуковата каша, а суроватката се дава на домашния любимец. Храната трябва да е висококачествена, зеленчуците са чисти, без следи от мухъл и гниене.

Ако се отгледа малка гъска (за един ден или собственикът реши да закупи оплодено яйце и наблюдава процеса на външния вид), му се дават твърдо сварени, ситно нарязани яйца. От 5-ия ден изварата се смесва с яйцата, седмица по-късно в диетата се въвежда ситно нарязана прясна коприва.

След 2-3 седмици бебето постепенно се прехвърля на диета за възрастни. Той също се нуждае от постоянен достъп до прясна вода. Гъските предпочитат да се хранят вечер и през нощта, необходимо е да се гарантира, че има храна в коритото вечер.

хигиена

Гъските трябва да се червеят 2 пъти годишно. Лекарствата се закупуват от ветеринарна аптека и се използват съгласно инструкциите на производителя. Можете да получите съвет за необходимите ваксинации в най-близката ветеринарна клиника. По-добре да намерите светилище, специализирано за пернати домашни любимци. Гъскарите след 3-седмична възраст и възрастните птици трябва да се къпят 2-3 пъти седмично, без да се използват почистващи препарати. По-добре е да събирате хладка вода за вашия домашен любимец.

След водни процедури гъска трябва да се постави под лампа, за да изсъхне, през зимата те просто поставят кутията с бебето по-близо до отоплителната батерия. Лапите се мият след всяка разходка и като станат мръсни.

Възможни трудности

Основните трудности възникват с тоалетната. Домашният любимец не е в състояние да се научи да ходи в тавата, следователно, когато излизате от къщата, той трябва да бъде поставен в корал или клетка. По-добре е да подрежете крилата му, силна и голяма птица, като свали, може да предизвика поразия в апартамента. Гъските са наклонени и завистливи, бързо свикват със собственика, но непознатите могат да ги прищипват и да се опитват да ги изгонят от територията, която животното счита за своя.

Необходимо е да се отдели място в апартамента за съхранение на фураж и постелен материал, зърнената смес може да се приготви независимо от продуктите, закупени в магазина, но проблеми със сеното могат да възникнат през зимата.

В плен, при добри грижи, гъска може да живее до 30 години. Когато планирате да имате пернат домашен любимец в градски апартамент, трябва обективно да прецените възможностите си, тъй като птицата не е много подходяща за отглеждане на закрито. Разбира се, винаги има вариант да го приготвите с ябълки за празничната трапеза, но това не е най-доброто решение.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква