Как правилно да изсушите зимния чесън след изкопаването и къде да го съхранявате?

Зимен чесън: фина реколта, реколтата се отстранява през юли. Следователно как да съхранявате зимния чесън до пролетта е много популярен въпрос и все още не е получил изчерпателен отговор. Повечето глави преди този период, ако се съхраняват неправилно, изсъхват, изгниват или са повредени от болест. Така че, нека се опитаме да отговорим на въпроса и да се докоснем до други важни теми.

Основното условие за дългосрочно съхранение е времето на прибиране на реколтата

Чесънът се изкопава от градинските лехи, когато възникнат определени условия. В продължение на три седмици няма дъжд и зрялост на реколтата.

Първото условие е необходимо за дългосрочно съхранение. Поливането на растенията се спира три седмици преди прибирането на реколтата. Ако по време на съзряването на главите вали постоянно, е необходимо пълно изсушаване на сухо място.

Зрелостта на чесъна се проверява по следния начин. Инспекция на растенията - когато узреят, люспите стават сухи и тънки, долните листа пожълтяват и изсъхват, кожата на съцветия се напуква. Върховете лежат на градинското легло. Сушенето на такива плодове няма да отнеме много време.

Когато презрее, чесънът губи хранителни вещества, на дъното се появяват нови корени, главите се разделят на филийки, а тези от своя страна започват да болят и гният. Такива зеленчуци не подлежат на дългосрочно съхранение. Ето защо е важно да събирате реколтата от лехите навреме.

зимен чесън

Почистване на растения

Почистването се извършва при сухо, слънчево време с помощта на вилица. По време на беритбата те увреждат чесъна по-малко. След изкопаване почвата се отърсва от растенията, повредените и изгнили плодове се изхвърлят. Останалото трябва да се изсуши. Листата се суши заедно с плодовете.

На сушените плодове корените и върховете се отрязват, когато се съхраняват в плитки и гроздове, 30-сантиметровите върхове се оставят, откъсвайки листата и стъблата до желания размер.

изсушете правилно

Как се суши зимният чесън след изкопаването?

След прибирането на реколтата растенията се изсушават старателно преди зимуване. За тази цел са подходящи следните условия:

 1. Градински легла - при условие, че няма дъжд.
 2. Беседки - винаги под покрив по време на дъжд, при слънчево време растенията се извеждат на слънце.
 3. Топли, сухи помещения. Сушенето се извършва в тях, когато времето е влажно с обилни дъждове навън. Сушенето е проблематично при мокро време.

В зависимост от метеорологичните условия, чесънът се суши до един месец. Необходимо е да проверите главите за гниене, плесен, изсъхване.

без дъжд

Подготовка за дългосрочно съхранение

Изсушените глави трябва да се подготвят за съхранение на зимния чесън у дома, както следва.Дългосрочното съхранение ще издържа само на здрави плодове, които не са повредени от болести или механично. На главата трябва да останат три слоя люспи - те предпазват зъбите от изсушаване и увреждане. Корените са подрязани, оставяйки 1 сантиметър върху главата. Нарязваме ги и на газ или на огън. Подреждаме главите по размер.

сухи помещения

Къде да съхранявате чесън?

Чесънът се съхранява у дома по два начина: студен и топъл.

Когато е студено, съхранявайте в мазе или хладилник. В този случай оптималната температура е от +2 до +4 градуса. Влажност на въздуха 70–80%. При по-висока влажност ще започне да гние.

дългосрочно съхранение

Топло съхранение - температура на въздуха от 20 до 24 градуса. Ако температурата е много висока и въздухът е сух, карамфилът просто ще изсъхне. Мястото за съхранение трябва да е сухо, но не в близост до нагреватели. За тази цел не е подходяща баня. Най-често градинарите го окачват в коридора, в кухнята, таванското помещение и килерите.

Как да съхранявате правилно зимните култури?

Чесънът се приготвя по различни начини в зависимост от условията или мястото за съхранение. Как да запазим зимния чесън до пролетта у дома?

дръжте се у дома

Топлото съхранение се използва при липса на изба, мазе или свободно пространство в хладилника. Градинарите използват различни устройства, за да удължат живота на главите си. По-долу са най-популярните.

При студения метод сушените плодове се поставят в мазе, хладилник или изба. Там през зимата температурата се поддържа на + 2- + 4, както в хладилника.

топъл начин

коса

Преди да се поставят за зимата, зеленчуците се приготвят малко по-различно. Как да отрежете правилно? Не отрязвайте върховете напълно. За да завържете плодовете в пигтейли, оставете дръжки дълги 30 сантиметра. Което впоследствие ще бъде сплетено.

За този метод на зимуване през есента се подбират плодовете с три неразпушени черупки, цели, с еднакъв цвят. Оплетете чесъна в косичка за съхранение, вплетете в него допълнително въже за окачване. Съхранява се на сухо, топло място в апартамент или къща. Често изпълнява декоративна функция.

Нарежете върховете

Гроздовете

Върховете се обработват, както при пигтейлите, но след това се връзват с метла от 10-15 глави и се окачват на сухо, топло място. Трябва да се отбележи, че температурата на въздуха в стаята не трябва да надвишава 24 градуса, в противен случай зъбите ще изсъхнат.

глави и окачени

Банките

В бурканите зимният чесън се съхранява по-дълго вкъщи поради липсата на циркулация на въздуха. Предварително се стерилизират. Те подбират равномерни, нескърцани глави с еднакъв цвят, без петна, гниене и покълване. Поставят се в подготвени кутии и се навиват на руло. Да се ​​съхранява в шкафчета, килери.

циркулация на въздуха

Кутии

Голям брой зеленчуци се поставят в дървен или картонен контейнер за зимуване през есента. Предварително подбрани сушени, незаразени плодове. Кутиите се поставят в топло помещение, в което температурата на въздуха се поддържа от 18 до 24 градуса. Зимните култури също се съхраняват в кутии по студен начин, поставят се в мазе или изба. Посятата по този начин култура се използва като посадъчен материал за скилидки чесън по време на пролетната сеитба.

количество зеленчуци

Плетени кошници

Съхраняват се в кошници от брезова кора по същия начин, както в кутии.

плетени кошници

Найлонови чорапи

Нашите прабаби държаха лук в чорапи. Методът е тестван във времето. Те се съхраняват дълго време при условие, че са поставени в топло помещение с оптимална температура.

найлонови чорапи

решетка

Съхранявайте в мрежи, както в найлон. Те са окачени в килера, в коридора или в кухнята. Не трябва да се допуска преовлажняване с вода, зеленчуците ще изгният. Засаждаме тези зъби в лехите през пролетта.

магазин за решетки

парафин

Отличен, но отнемащ време начин. Избират се здрави, сушени плодове, потапят се в загрят парафин и се поставят в съд. С този метод зеленчуците не губят влага, тъй като са запечатани с парафин.

трудоемък начин

Слънчогледово олио

Всеки приготвен плод се потапя в варено растително масло за един час, след което се поставя в стъклен съд, покрит с капак и се оставя за зимата в студено или топло помещение. Стерилизираното масло ще предпази микробите и гъбичките от растеж. При този метод чесънът се съхранява до пролетта.

растително масло

Поръсете с брашно, кора от лук, сол

С този метод нарязаният материал се поставя в контейнер. Буркани, кутии, кошници ще направят. Разпределете на слоеве, като поръсете всеки слой с брашно, сол или люспа. Предпоставка, първият слой трябва да се състои от излятия материал. Плодовете са напълно затворени от външната среда. Може да се съхранява по този начин както в топли, така и в студени помещения.

При зимуване на чесън е важно да се инспектират плодовете за гниене, покълване и изсушаване. Дефектните глави се отстраняват от по-голямата част. В противен случай една глава ще съсипе цялата реколта. Поддържайте оптимална температура и влажност. Ако тези условия са изпълнени, спасеният зимен чесън ще лежи без загуба, докато се засадят нови скилидки и ще зарадва стопаните с вкусни скилидки до следващата реколта. Съхранявайте правилно зимните култури.

брашно и лук

Отзиви
 1. най-щателен
  8.08.2018 20:10

  удивително е как всички пишат едно и също нещо, но не пишат какъв чесън да засаждат преди зимата. Ще разбия темата на раздели:
  1. зимният чесън е бил изкопан, максимум както се казва, той се съхранява до пролетта. ВЪПРОС КАКВО ДА ПОСТАВЯМЕ СЛЕДВАЩАТА ОСНИЯ СЛЕД ЗИМА ??? Не можете да засадите този, просто няма да го има.
  2. напишете, че съхраняваният ЗИМЕН чесън може да се засажда през пролетта. Чакай, но това е пролетен чесън? има ли смисъл: зима или пролет само чрез време за засаждане ???
  3. Е, според логиката на авторите, ние засаждаме зимен чесън, изкопан миналото лято и съхраняван до пролетта, и го засаждаме тази пролет. След това го изкопаваме през септември и през септември и го засаждаме ?? тук нещо не е наред.
  4. Ако има два вида чесън: зимен и пролетен, обяснете как да запазите зимния чесън до следващото засаждане в АВТОМАТИЧНО !!!, За да го засадите преди зимата. Е, копирайтърите чупят копията си, в интернет има нулева информация ...

  Отговарям
  • Николай
   11.11.2018 20:31

   Статия за това как да запазите чесъна до пролетта. И не какво да засадите през есента или пролетта. Малко сте объркани. Пишете в Яндекс: какво да засадите през есента или пролетта и ще разберете!

   Отговарям
 2. Надежда
  10.10.2018 13:09

  Зимният чесън се копае през юли-август, а през есента се засаждат най-големите му глави, т.е. са необходими само 2-3 месеца от копаенето до засаждането.

  Отговарям
 3. Василиса
  8.08.2020 20:16

  Копае през август. Засаждаме част от скилидките чесън през октомври същата година. И така от година на година.

  Отговарям
  • администратор
   8.08.2020 11:27

   Разбира се, ако сте тествали предложения метод на практика, той работи. Само едно предупреждение: не посочихте в кой регион живеете. Най-вероятно в някой от южните. Това означава, че климатичните условия там са по-меки. За повечето руснаци методът, посочен в статията с копане през юли, е подходящ. И вашият коментар ще бъде полезен за всички летни жители. Но само ако посочите за коя зона е подходяща.

   Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква