Защо разсадът от краставици пада и изсъхва, как правилно да се грижим и поливаме

Сред основните причини, поради които разсадът на краставици изсъхва, се считат за неправилно засаждане и грижи, болести и нападения от вредители. Производителят трябва да знае първите признаци на проблем, за да предприеме действия и да не загуби разсада.

Защо разсадът от краставици изсъхва и пада

Понякога производителите на зеленчуци са изправени пред проблем, когато разсадът от краставици започне да изсъхва след покълването. За да отговорите на въпроса дали растенията могат да бъдат възстановени, трябва да знаете причината за проблема.

 • Основната причина, поради която листата изсъхват в младите издънки у дома или в лехите, е липсата на светлина. В този случай контейнерът с разсад трябва да се пренареди на открито, слънчево място. За да засадите краставици със семена, трябва да изберете зона, където слънчевата светлина пада свободно.
 • Друга причина, поради която краставиците умират, е неспазването на времето за трансплантация на постоянно място. С късна трансплантация храстите стават твърде големи и силни и им е по-трудно да вкоренят на ново място. Твърде ранната трансплантация води до факта, че незрялото растение не издържа лошо на неблагоприятните фактори на околната среда.
 • Младите издънки често умират поради неправилно поливане. Излишъкът или липсата на влага води до факта, че стъблото и листата започват да губят форма.
 • Разсадът се губи поради твърде гъстото засаждане. С доброто и приятелско покълване разсадът започва да се чувства зле. Кълновете предотвратяват свободния поток на светлина и въздух и се развива недостиг на хранителни вещества. Ето защо е важно да се спазва разстояние по време на сеитбата.
 • Небалансирано количество микроелементи в почвата също може да промени външния вид на разсад в открито поле. Излишъкът от тор може да изгори слаби корени. В резултат на това цялото растение може да умре. Липсата на хранителни вещества също води до увяхване на листата.
 • Засадените издънки трябва постоянно да се грижат. Разсадът от краставици изсъхва поради запушването на лехите с други, по-силни растения. Ето защо трябва да се отървете от плевели навреме, които често стават носители на инфекция, засенчват лехите и затрудняват циркулацията на въздуха.

краставици изсъхват

Ако след засаждането на разсад храстите в градината изсъхват и падат, причината може да се дължи на увреждане на корените по време на трансплантация, твърде късно или ранно засаждане, ниска температура на въздуха през нощта, инфекция или нападение от вредители. Тъй като краставиците не се вкореняват добре на ново място, много производители на зеленчуци предпочитат да използват покълнали семена за засаждане на сайт.

Причините, поради които разсадът на краставици изчезва в оранжерията, са почти еднакви.Допълнителни неблагоприятни фактори за факта, че разсадът от краставици изсъхва в оранжерията, може да бъде рядко проветряване, висока влажност и неправилни температурни условия. По време на вентилация не трябва да се допускат чернови.

засаждане на разсад

Важни препоръки, ако се наблюдава увяхване при разсад от краставици в оранжерията. Какво да правя? Стаята трябва редовно да се проветрява. Препоръчва се да засенчвате покрива на оранжерията по време на активно слънце.

Защо разсадът от краставици умира, болести

Друга често срещана причина, поради която разсадът може да умре, са инфекциите. Дори правилната грижа не гарантира, че краставиците ще претърпят гъбични заболявания. Проблемът може да възникне при разсад, както у дома, така и в градината. Затова е задължително да знаете знаците, които ще ви помогнат да определите, че разсадът от краставици е болен. Трябва да знаете и какво да правите, когато разсадът от краставици умира.

са инфекции

В случай, че температурният режим не е стабилен или кълновете се поливат със студена вода, имунитетът намалява и може да се появи заболяване като брашнеста мана. На тънки стъбла листата започват да отслабват, появява се бял цъфтеж. Тогава листата пожълтяват и растението умира. Важно е да отглеждате разсад в топли условия и да се поливате само с утаена топла вода. Как да се лекува в случай на проблем? Може да се лекува с Hom, Quadris или Topaz.

Пероноспорозата се появява като малки жълти петна по листата, които постепенно се увеличават. От вътрешната страна на листа се образува сив цъфтеж. Листата на разсад от краставици изсъхват, изсъхват и тогава цялото растение умира напълно. Причината може да е неправилен режим на напояване, колебания в температурата на въздуха. За борба с проблема се използват Bordeaux течност, лекарствата Ridomil, Kuproksat и Ordan.

гъбични заболявания

Фузариумът започва с гниене на кореновата система, след което наземната част на растението започва да изсъхва и да изгнива. Лекарства като Trichodermin, Phytocide могат да се справят с инфекцията.

Краставиците умират поради заболяване като склеротиноза. В началния етап се характеризира с появата на пухкава лека плесен. Тогава започват да се образуват тъмни петна и растението умира. Ефективното лекарство Fitosporin M. ще помогне да се спаси от смъртта.

склеротинозна болест

Ако кракът на младите разсад изсъхне и стане черен, тогава това също може да е признак на гъбично заболяване. Популярно се нарича Черният крак. Инфекцията се разпространява много бързо, така че трябва да започнете борбата възможно най-рано. За да не загубите цялото растение, поливането трябва да се намали, препоръчва се мулчиране, третира храстите с разтвор на калиев перманганат. От лекарствата можете да изберете Bactofit, Fitosporin, Fitolavin.

Нашествието на вредители може да стане причината разсадът на краставици да падне и да изсъхне. Стъблото изсъхва, листата се извиват и пожълтяват, появяват се петна от различни цветове. В листата, най-често от вътрешната страна, можете да намерите самите насекоми или техните ларви. Най-често вредители на краставици е пъпешната листна въшка, паяковата акара, белокрилката, покълналата муха.

фитоспорин и фитолавин

Кореновото гниене кара стъблото да изтънява при разсада и листата изглеждат летаргични. Може да се счупи скоро. Причината за това гъбично заболяване е поливането на леглата със студена вода, честото хранене със същия компонент, излишната влага или резки температурни колебания. По време на обработката всички грешки се коригират, дървесната пепел и пясък се поръсват около багажника.

Сред изсъхналите кълнове е необходимо да изберете най-здравословните и да ги трансплантирате на друго място. По-добре е да отнесете болни растения далеч от градината и да ги изгорите. Ако гъбичната болест прогресира, тогава трябва да се отървете от всички разсад и, ако има време, да засадите отново семената. Те първо трябва да бъдат дезинфекцирани и държани в разтвори за повишаване на имунитета.

сухи кълнове

Как да се грижим за разсад от краставици

По-нататъшният процес на отглеждане зависи от правилната грижа за младия разсад. Растенията рядко са податливи на болести, имат силна коренова система и позволяват прибиране на реколтата много по-рано. Задължително е да се спазват всички правила при засаждане на семена и грижа за разсад.

След засаждането на семената от краставица съдът се покрива с фолио и се изважда на топло място. Първите издънки трябва да се излюпят след около седмица. Контейнерът се отваря и се премества на добре осветено място. Препоръчва се разреждането на разсада, оставяйки само силни издънки, слабите трябва да бъдат отрязани, а не да се издърпват от корените.

покрити с фолио

Отглеждането на краставици според всички правила ще избегне много неприятни проблеми.

 • Краставиците покълват по-добре и по-бързо в топла стая. Оптималната температура за отглеждане на разсад се счита за около 21 градуса през деня и 18 градуса през нощта.
 • Трябва да има достатъчно светлина, но трябва да се избягва пряка слънчева светлина, в противен случай разсадът може да изсъхне. При липса на светлина, кълновете се разтягат нагоре и светят.
 • Засаждането трябва да бъде защитено от чернови. Ако краставиците се отглеждат в оранжерия, тогава е задължително ежедневно да се проветрява помещението.
 • Не забравяйте да зададете режима на поливане. Водата, предназначена за напояване, трябва да е топла. В долната част на контейнера, където расте разсадът, трябва да има дренажни отвори.
 • 12-14 дни след появата на листата се извършва първото подхранване. За краставици е подходящ разтвор на базата на карбамид, молене, пилешки изхвърляния. Следващото хранене се извършва след 8 дни. Можете да използвате дървесна пепел.
 • Някои производители на зеленчуци извършват подбор, за да получат сила в кореновата система. Процедурата се провежда рано, когато се появи първата двойка листа. След бране можете да видите, че разсадът изсъхна, но след два дни разсадът се възстановява. Разтворът на Epin и Humate възстановява разсада по-бързо.
 • Тези храсти, които са силно нараснали, се препоръчва да се прищипват.
 • Седмица преди трансплантацията на разсад в градината се извършва закаляване. Поливането се намалява, температурата на въздуха се намалява, полезно е да вземете разсад навън за известно време.

трансплантация на разсад

Краставичните храсти не понасят добре трансплантацията. Най-удобно е да засадите в отделни торфени саксии, тогава корените няма да страдат по време на трансплантация. Поливането се спира три дни преди трансплантацията. Почвата трябва да изсъхне и да се придържа към корените на растението. Кълнове се засаждат в предварително подготвена дупка в градинското легло, заедно с земна бучка. Те са покрити с пръст, уплътнени и мулчирани.

краставици храсти

Как правилно да поливате разсад от краставици

Краставиците са много придирчиви към поливането. Ненавременното поливане може да доведе до увяхване и изсушаване на миглите. Следователно е толкова важно правилно да поливате разсада. Поливането трябва да е умерено, не трябва да се допуска преовлажняване на почвата, в противен случай разсадът ще изсъхне. Водата трябва да е топла (около 24 градуса), по-добре е да я съберете предварително, така че да се утаи.

По-добре е да поливате новопоявилите се разсад с лъжица, така че земята да не ерозира и да не излага корените. За младите издънки е полезно да използвате разтопена или филтрирана вода. Нормалната вода може да съдържа вредни примеси.

поливайте разсада

Ако краставиците се вдигнаха заедно и след седмица започнаха да изсъхват и пожълтяват, в повечето случаи това се дължи на липса на влага. Особено проблемът възниква за тези, които вместо да поливат, пръскат или поливат често, но на малки порции.

За да определите колко често да поливате леглата, трябва да вземете предвид състава на почвата, температурата и влажността в помещението и количеството слънчева светлина. Почвата не трябва да изсъхва напълно. Можете да задълбочите дървена пръчка по ръба на контейнера. Почвата трябва да е влажна и рохкава на пипане. Разсадът ще трябва да се полива около два пъти седмично. Разсадът, който се допълва, се препоръчва да се полива по-често.

се изкачиха заедно

Основното правило как да поливате разсад от краставици е не само топла вода. Важно е да не го оставяте да попадне на листата. Поливането се извършва сутрин, не по-късно от 11 часа.

съществувам правила и как да поливате краставици в оранжерия или оранжерия... Водата по време на напояване не трябва да се налива в корена. Най-добре е да оставите почвата около корена суха. Оранжерийните разсад се поливат между редовете.

правило за поливане

Отзиви
 1. Джулия
  3.03.2019 11:26

  Имах такъв проблем поради неправилно подбрани торове, използвах твърде много от тях, така че разсадът умря. Сега използвам само минерални торове, органични торове рядко.

  Отговарям
 2. Наталия
  11.11.2019 14:42

  Здравейте. Аз живея в района на Иркутск. Изградихме зимна оранжерия. Оказа се, че е трудно да се отглеждат краставици. Имам нужда от интелигентен човек по този въпрос. За да ви кажа как и какво да правите навреме ..

  Отговарям
  • администратор
   11.11.2019 13:28

   Добър ден. Разбира се, при такива климатични условия е трудно да се отглеждат ранни зеленчуци. Трудно, но възможно! И изгодно)))
   Първо, бих искал да знам какъв тип оранжерия имате: размерите й, с какво е покрита, какъв вид отопление трябва да бъде. За предпочитане е със снимка, така че ще е по-ясно.
   Следващият въпрос ще бъде - какви хибриди ще отглеждате и кога смятате да започнете засаждане? Ако все още не сте решили, ще ви помогнем да решите и този въпрос. Може да се наложи и допълнително допълнително осветление на растенията, в зависимост от продължителността на дневната светлина.

   Отговарям
   • Ирина
    4.04.2020 11:27

    Здравейте, и може би щяха да ме подканят дистанционно, въз основа на снимки, мои истории, как и какво да правя, кога и как да наторя, да обработвам. Отглеждам краставици Кибрия в домашна оранжерия и те са толкова мъртви, просто се отказвам да ги гледам.

    Отговарям
    • администратор
     4.04.2020 14:46

     Здравейте, нека опитаме.

     Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква