Описание и характеристики на тамбовските сиви гъски и породата

Породата тамбовски сиви гъски е включена в групата на месните породи. Поради високата си продуктивност, породата е популярна не само в Русия и съседните страни, но и в чужди страни. Обмислете описанието и характеристиките на тамбовските гъски, плюсовете и минусите на породата, как да се пазят, да се грижат за птиците и как да ги хранят. Няма да е излишно да се научите как да отглеждате и отглеждате гъски у дома.

История на външния вид

Развъдните работи по развъждането на тамбовската порода се извършват през 30-те години. 20 век в Украйна. Новият сорт е получен от породата Ромни и Тулуза. По време на Великата отечествена война гъските са отведени в района на Тамбов, където създаването на породата е завършено. Така в породата Тамбов има 2 вътрепородни вида - украински и тамбовски гъски. Перата и на двата вида са сиви.

За разплод се подбират птици, които бързо успяват да наддават на тегло, отличават се по своята жизненост и плодородие и могат да се хранят с фуражи с ниска хранителна стойност. Сивите гъски сега се използват за отглеждане на нови породи, които се отличават с производителност и приспособимост към условията на различни климатични зони.

Описание и характеристики на тамбовските гъски

Тамбовските гъски са едри, със силно изграждане, имат дълго тяло, мускулест гръден кош, врат със средна дължина, голяма глава. Плътен клюн, червено-оранжев цвят, същия цвят на метатарзуса. На корема на птиците се вижда ясно изразена гънка. Перото е сиво, по-тъмно на гърба, отколкото на главата, горната част на шията и гърдите. Коремът е покрит с бяло перо. Теглото на гъските от породата Тамбов е 7-9,5 кг, гъските - 6-6,5 кг. Женските снасят 3-4 дузини яйца, всяко от които тежи 160-180 г. Излюпването на гъщери е 75%. Тамбовските гъски се използват от животновъдите като подобрители, те получават хибридно потомство с добро качество.

Предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци
темпът на растеж на гъските, на 2,5 месеца те натрупват 4,5 кг тегло;
може да се храни специално за мастен черен дроб;
може да се отглежда без резервоар;
може да се държи на пасище;
растението за гъски и сами отглеждат гъски.

При гъските и гъските от тамбовската порода няма недостатъци.

Поддръжка и грижи за птиците

Гъски от тамбовска селекция се отглеждат в птицевъдна къща, в която те трябва да са просторни. За всяка птица трябва да се разпредели поне 0,5 м. Необходимо е помещението да е сухо, топло и светло. Тя трябва да е ярка дори през зимните дни. Това е необходимо за гъските да снасят яйца.

Не трябва да има пукнатини по стените и тавана, за да не се образуват чернови, от които гъските да настинат.Но студът не е толкова ужасен за тях, те могат да издържат на студено, като живеят в домашни птици. Но на пода трябва да има слой постеля. Като материал за постеля могат да се използват слама, сено прах, сух торф, дървени стърготини или стърготини. Котилото трябва да е прясно, чисто и сухо и бактерии и вируси могат да растат във влажни.

Трябва също да се осигури вентилация на помещението. Отпадналите птици, разлагайки се, отделят амоняк, който гъските дишат. Вентилационната система трябва да премахва изпаренията от къщата. Следователно, тя трябва да работи безпроблемно. Ако няма система, тогава трябва да проветрите ръчно гъската - отворете вратата и прозорците.

Тамбовска сива гъска

Тамбовските гъски обичат разходките и активното движение. Физическата активност и чистият въздух ги правят по-силни, по-здрави и растат по-бързо. Следователно гъските трябва всеки ден да бъдат изгонени на разходка в корала. Там птиците трябва да прекарат 8-10 ч. През лятото те могат да се държат в писалката през целия ден и само за вечерта могат да бъдат откарани обратно в плевнята.

Правила за хранене

За зимата храната за гъски е по-добре подготвена за бъдеща употреба. Така те ще бъдат по-евтини и винаги ще бъдат под ръка. И през зимата, и през лятото буржоазните жени готвят за птици от зърно, настъргани кореноплоди и зеленчуци. Към тях се добавят костено брашно, рибни отпадъци, премикси, креда и сол. Консистенцията на кашата трябва да е влажна. Към тях се добавя прясна зелена трева. Тази хранителна съставка е необходима, тъй като гъските са тревопасни птици.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Ако има резервоар до двора, можете да карате гъски там. Водната растителност и живите същества ще бъдат добра храна за птиците да наддават на тегло.

Гъските могат да нахапят тревата на пасището, затова много животновъди не косят тревата, а просто пасат добитъка в най-близката поляна. Вечер се хранят веднъж с каша. Преди началото на яйцепозицията гъските се хранят с витаминни препарати и премикси. Смесите подготвят тялото за период, в който ще се изразходват много енергия и хранителни вещества.

Гозгите се хранят първо със смес от варени яйца, извара, малки зърна и нарязана зелена. Когато е на 1,5 седмици, те започват да хранят настъргани корени и зеленчуци. До 1,5 месеца те се прехвърлят на диета за възрастни. Домашните птици се отглеждат за угояване до 5 месеца.

Има схема за хранене на тамбовските гъски с помощта на храна за домашни птици. Комбинираният фураж е лесен за използване, съставът е подбран и проверен, така че сместа да може да задоволи напълно нуждата на тялото от гъски в хранителни вещества. Когато се хранят с комбинирани фуражи, водата трябва постоянно да се налива в поилки на гъските.

Развъждане и отглеждане

Тамбовските гъски могат сами да инкубират яйца, под тях се снасят до 15 яйца. След излюпването не само майките, но и бащите се грижат за породата. Семействата гъски трябва да се състоят от чистокръвни представители на породата, като за 1 мъжки средно трябва да има 6-7 женски. При кръстосване с други породи от тамбовските породи се получават гъски, които имат характеристиките на двамата родители, те често са по-упорити и по-бързи от чистокръвните си роднини.

Тамбовска сива гъска

Чести заболявания

Гъските от породата Тамбов са здрави, силни, студоустойчиви. Рядко се разболяват, ако живеят в чиста, светла, топла и проветрива стая.

Но ако не се спазват правилата за поддръжка и грижи, тогава птиците често се разболяват от инфекциозни заболявания. Без превенция и лечение те могат да убият целия добитък.

За да предотвратите появата и разпространението на инфекция в стадото, трябва да не забравяте да почистите и смените носилката, да измиете и дезинфекцирате оборудването. Ако има признаци на нередности и нарушения, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Лекарят ще може да избере подходящо лечение, да определи колко дълго трябва да продължи.

Храносмилателни и метаболитни нарушения възникват в резултат на неправилно хранене. За да премахнете причината, трябва да преразгледате диетата, да я коригирате в полза на лека, но питателна храна.

Тамбовските сиви гъски се отглеждат в Украйна и Русия, но са популярни в много региони с различен климат. Птиците са оценени от професионалисти и любители домашни птици за бързия им растеж, жизненост и производство на яйца. Породата може да се отглежда за месо за себе си или за продажба в промишлени или частни мини ферми, както и да получавате яйца за собствена консумация.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква